Als je met pensioen gaat dan daalt je inkomen vaak een flink stuk. Ook als je een goed pensioen hebt zal je merken dat je per maand minder te besteden hebt dan toen je nog werkte. Daarom is het verstandig om voordat je afscheid neemt op je werk de financiën goed op een rijtje te zetten. Als je dit op tijd doet dan zal je tot de ontdekking komen dat je ook met wat minder prima kunt rondkomen.

Los leningen af

Heb je nog een persoonlijke lening of een doorlopend krediet waar een saldo op open staat? Probeer dit dan af te lossen voordat je met pensioen gaat. Nu je nog wat meer ruimte in je inkomen hebt gaat dit waarschijnlijk makkelijker dan straks als je met pensioen bent en het met minder moet doen. Een lening kan dan een blok aan je been zijn. Veel leningen mag je versneld aflossen zonder boete te betalen. Lees hiervoor wel even goed de voorwaarden voordat je enthousiast je schulden gaat aflossen.

De spaarrente is nog steeds extreem laag

Als je spaargeld hebt dan weet je waarschijnlijk wel dat dit nauwelijks nog wat oplevert. De spaarrente staat in 2018 bijna op 0 procent. Voor een lening daarentegen betaal je wel fors rente. Denk je het geld niet nodig te hebben voor noodzakelijke uitgaven, dan is het te overwegen om spaargeld te gebruiken om een openstaande lening af te lossen. Voor een lening of een openstaand saldo op je creditcard betaal je al gauw 14% rente. Dat is fors meer dan wat je spaargeld oplevert als je het bij de bank laat staan. als je eenmaal met pensioen bent moet je natuurlijk wel zorgen dat je geld overhoudt om van te leven. Als niet onaangenaam verrast wilt worden dan kun je ruim van tevoren al maatregelen nemen. Je kunt online je pensioen vergelijken met andere aanbieders. Zo kun je beoordelen of je je aanvullend moet verzekeren om te voorkomen dat je je vaste lasten en de boodschappen niet meer kunt betalen als je eenmaal bent gestopt met werken.