Sparen

Als kind heb je waarschijnlijk vaak van je ouders te horen gekregen hoe belangrijk sparen is. Misschien heb je zelfs een leuke spaarrekening tot je beschikking gekregen op je 18e verjaardag. Sparen is zeker een nobele bezigheid. Wie spaart die heeft wat, zo gaat het bekende gezegde en niets is minder waar. Aan de andere kant: Sparen kan soms wel erg lang duren. Wie elke week een tientje aan de kant legt kan over vijftig jaar een schitterende auto kopen. Het spreekt voor zich dat niet iedereen zo lang wil wachten.Lenen is eigenlijk binnenstebuiten gekeerd sparen


Daarom dat men behalve sparen ook kan lenen. Eigenlijk zijn sparen en lenen hetzelfde. Je legt om de zoveel tijd een vast bedrag apart om te betalen voor hetgeen je wilt hebben. Alleen waar je bij sparen soms wel jarenlang moet wachten totdat je iets kunt kopen, hoeft dat bij lenen niet. Eigenlijk is lenen dus een soort binnenstebuiten gekeerde vorm van sparen. Je koopt eerst en betaalt later.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Het voordeel van lenen


Het grote voordeel van lenen is natuurlijk dat je niet jaren hoeft te wachten voordat je je droomhuis of je droomauto kunt kopen. Het nadeel laat zich natuurlijk ook makkelijk raden: Wanneer je een bedrag leent, zul je dit bedrag in zijn geheel moeten aflossen.
 Men kan dit op twee manieren doen: Met behulp van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Twee manieren om te lenen


Bij een doorlopend krediet kun je telkens tot een van tevoren vastgesteld bedrag geld lenen. Het is een soort spaarpotje waar je geld uit kunt halen en geld in terug kunt stoppen. Hoe lang de lening duurt, is van tevoren niet te voorspellen. Je kunt het geleende geld altijd terug betalen, maar geld wat je hebt terugbetaald, kun je ook weer opnieuw opnemen. Bovendien kan de rente op het bedrag dat je hebt geleend hoger of lager worden.

Minder flexibel, maar wel overzichtelijker


Wat ook kan is het afsluiten van een persoonlijke lening. Hierbij wordt eenmalig een van tevoren vastgesteld bedrag aan je uitgekeerd. Vervolgens betaal je maandelijks een bedrag terug, plus rente, net zolang totdat de lening is afbetaald. Geld dat je hebt terugbetaald kun je hier dus geen tweede keer opnemen. Aan de andere kant is de rente voor de gehele lening vastgesteld op één percentage. Je komt dus niet voor verrassingen te staan en weet precies wanneer de lening in zijn geheel afgelost zal zijn.

Kun je sparen, dan kun je lenen


Sparen is mooi, maar voor sommige dingen willen we natuurlijk niet te lang wachten. Dat is heel normaal. Het leven is er om geleefd te worden en een lening kan je hierbij een aardig eind op weg helpen. Het vermogen om geld te kunnen sparen is letterlijk een verrijkende eigenschap. Kun je goed sparen, dan is er eigenlijk geen enkele reden waarom je niet zou lenen. In feite doe je bij sparen en lenen hetzelfde. Het grote verschil is dat je bij lenen meteen de vruchten kan plukken en niet eerst jaren hoeft te wachten voordat je van je rijkdom kunt genieten.