Sparen is verstandig, zodat je altijd wat achter de hand hebt ik het geval van nood. Maar tegenwoordig levert het je bijna niks meer op. Je zou het bijna net zo goed in een spaarvarken kunnen stoppen. Maar als sparen niet meer de beste manier is van met je geld omgaan, wat kun je er dan mee?

Kies een betere spaarrekening

Als je toch graag wilt doorsparen kun je je huidige spaarrekening en bank eens onder de loep nemen en vergelijken met andere banken. De kans is groot dat je er verstandig aan doet om naar een andere bank over te stappen waar ze meer rente bieden. Hiervoor moet je niet bij de grootbanken zijn, maar bij kleinere vaak minder bekende banken.

Schulden afbetalen

Wanneer je wat wilt gaan doen met je spaargeld, kun je het beste beginnen met het aflossen van je schulden. Hierbij kun je denken aan een hypotheek of lening die je hebt afgesloten. Vooral als je in het rood staat is het verstandig om hier zo snel mogelijk van af te komen, de rente die hierop staat is namelijk veel hoger dan de rente op je spaarrekening. Door je schulden af te lossen kun je je maandelijkse kosten drukken en uiteindelijk meer sparen.

Investeer in jezelf

Iets anders dat je kunt doen met je spaargeld is in jezelf investeren. Daarmee bedoelen we niet dat je nieuwe kleding en een auto moet kopen. Je kunt in jezelf investeren door je kennis uit te breiden. Stel je bent grafisch designer en krijgt vaak aanvragen voor videoanimaties, maar deze moet je afwijzen omdat je daar de skills niet voor hebt. Je zou in dit geval in jezelf kunnen investeren door een cursus videoanimatie te volgen. Door in jezelf te investeren kun je je kennis uitbreiden, waarmee je je leven kunt verbeteren.

Beleggen

Met beleggen investeer je geld met de verwachting dat deze in de toekomst in waarde gaat toenemen. Zo kun je beleggen in aandelen, vastgoed of obligaties. Veel mensen zijn bang om te beleggen, maar dat is niet nodig. Het is gebleken dat als je minimaal 20 jaar je geld belegd dan er 100% kans is op een positief resultaat.

Tip: als je gaat beleggen kies dan een goede broker. eToro is een broker waar je terecht kunt als je gaat handelen in grondstoffen, valuta, aandelen en in cryptocurrency.

Wil je gaan beleggen, lees dan de Trading Navigator Methode review waarin precies zal worden uitgelegd hoe je met een hoog rendement kunt investeren.

Wanneer je niet veel verstand hebt van beleggen en je wilt minder risico’s nemen, dan doe je er verstandig aan om te kiezen voor de Beste Beleggingsfondsen die hierin actief zijn. Zij kunnen namelijk voor jou beleggen, maar je kunt ook zelf de fondsen kiezen waarin in wilt beleggen.

Houd wat geld achter de hand

Dat de rente laag staat betekent niet dat je direct al je geld over de toonbank moet gooien. Houdt er rekening mee dat je wasmachine of auto altijd zomaar kapot kan gaan. Het blijft dus belangrijk om altijd wat geld achter de hand te houden in het geval van nood. Probeer altijd zes maanden aan kosten achter de hand te houden.