De minilening

Een minilening is een lening die je aangaat voor een kortere periode. Dit soort leningen worden vaak afgesloten als er ineens een financieel probleem ontstaat. Dit kan voorkomen als de wasmachine stuk gaat of als er een grote reparatie aan de auto moet worden betaald. Dit soort uitgaven kunnen vaak niet wachten. Een gezin heeft een wasmachine nodig en ook de auto is vaak onmisbaar. Maar er kunnen natuurlijk ook andere redenen zijn waarom je snel geld nodig hebt voor een noodzakelijke uitgave. Dan kan een minilening goed van pas komen.

Wat is een minilening?

Een minilening is een bedrag dat je leent voor een korte periode. Het gaat in de meeste gevallen ook om een klein bedrag tot hooguit 1500 euro. Je moet dit geleende bedrag binnen een vastgestelde periode terugbetalen. Deze periode is afhankelijk van de hoogte van het geleende bedrag. De periode bedraagt meestal hooguit 60 dagen. Bij grotere bedragen boven 1000 euro kun je vaak in twee termijnen terugbetalen. De eerste termijn vervalt dan bijvoorbeeld na 30 dagen en de tweede na 60 dagen. Een minilening wordt ook wel flitslening of minikrediet genoemd. Al deze namen verwijzen uiteraard naar het kortlopende karakter van deze manier van geld lenen.

AanbiederBedrag
FerratumMax. €1500,-Aanvragen
Saldodipje.nlMax. €1500,-Aanvragen

Waar kan ik een minilening afsluiten?

Een minilening kun je op tientallen websites op het internet afsluiten. Meestal hoef je alleen wat gegevens in te vullen om een aanvraag in te dienen. Vervolgens stuur je een kopie van je identiteitsbewijs op om te bewijzen dat je bent wie je zegt dat je bent. Dit opsturen kan uiteraard digitaal. Vaak is het ook nodig dat je vanaf de rekening waar je het geld op wilt laten storten een testbetaling van 1 eurocent doet. Ook dit is om te controleren of de opgegeven rekening op jouw naam staat. In veel gevallen kun je op deze manier binnen 24 of 48 uur een bedrag lenen. Het is dus een goede manier om snel aan extra geld te komen.

De borgstelling bij een minilening

Voor een minilening betaal je meestal weinig rente. Je betaalt wel een bedrag aan administratiekosten dat kan oplopen tot € 12,50. Omdat de geldverstrekker natuurlijk wel zoveel mogelijk garantie wil dat hij het geleende geld ook daadwerkelijk weer terugkrijgt, moet je bij het aanvragen van een minikrediet in de meeste gevallen de gegevens van een derde persoon opgeven die bereid is om voor jou garant te staan. Mocht het gebeuren dat je niet in staat bent om de lening af te lossen of je betaalt niet op tijd, dan zal deze borgstelling worden aangesproken voor het  terugbetalen van de lening.

Borgstelling
Als je geen borgstelling kunt regelen is het in veel gevallen niet mogelijk om een minilening af te sluiten omdat de meeste geldverstrekkers dit als voorwaarde stellen. Houd er bij het aanwijzen van een persoon die garant staat rekening mee dat deze persoon ook een kopie van zijn of haar ID-bewijs moet overleggen. Je kunt dus niet zomaar iemands naam opgeven die niet op de hoogte is. Ook dit is een extra zekerheid die geldverstrekkers inbouwen om de kans dat het geleende geld wordt terugbetaald wordt vergroot.

Wat zijn de voorwaarden voor een minilening?

Om een minilening te kunnen aanvragen moet je voldoen aan een aantal basisvoorwaarden. Je moet ten eerste in Nederland woonachtig zijn en in het bezit zijn van een Nederlandse bankrekening. Daarnaast geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Sommige kredietverstrekkers hanteren een minimumleeftijd van 21 jaar. Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt kan dit soms tot gevolg hebben dat je geen minilening kunt aanvragen. Ook moet je beschikken over een vast adres in Nederland. Als je niet kunt aantonen dat je eigenaar of huurder bent van een woning of een contract hebt voor kamerhuur dan kan het ook zijn dat een lening wordt geweigerd. Daarnaast moet je niet bekend staan als wanbetaler.

Bureau Krediet Registratie
Veel geldverstrekkers van minileningen checken bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel of je meer financiële verplichtingen hebt. Er zijn ook instanties die hun eigen systeem hanteren voor het controleren van de kredietwaardigheid.  Als deze check negatief uitpakt wordt je verzoek om een minilening afgewezen.

Zijn er risico’s verbonden aan een minilening?

Het grootste risico voor het aangaan van een minilening is dat je het geleende bedrag niet op tijd kunt terugbetalen. Als dat niet lukt betaal je namelijk een forse rentevergoeding die flink kan oplopen. Als je de minilening aangaat en je weet vooraf al dat het niet gaat lukken om deze op tijd af te lossen moet je er rekening mee houden dat je te maken krijgt met hoge kosten. Als ook degene die voor jou garant staat het bedrag niet terugbetaalt lopen de kosten alleen maar verder op. Daarnaast zijn er geldverstrekkers die er niet al te sympathieke invorderingsmaatregelen op na houden. Je kunt een incassobureau aan de deur krijgen en hun methodes zijn soms niet altijd even fatsoenlijk.

Wanneer kan ik beter geen minilening aanvragen

Je kunt beter geen minilening aanvragen voor een aankoop of uitgave die niet strikt noodzakelijk is of die eventueel kan worden uitgesteld. Met andere woorden: Als je een minilening wilt omdat de televisie stuk is, dan kun je misschien beter overwegen om een tijdje zonder tv te doen en te sparen voor de aankoop van een nieuwe. Een tv is, hoewel sommige mensen daar wellicht anders over denken, geen eerste levensbehoefte. Ook een vakantie betalen met een minilening is ook niet echt een goed idee. Een vakantie is immers ook niet noodzakelijk en je moet het geld op redelijk korte termijn weer terugbetalen. Als je geen geld hebt om op vakantie te gaan dan is het echt beter om dat ook niet te doen. Ga dan gewoon in Nederland een dagje weg, dat is goedkoper en ook dan kun je het leuk hebben.

Overbruggen

Een minilening wordt vaak aangegaan voor het overbruggen van het moment waarop het geld op is tot de volgende betaling van het salaris of de uitkering. Heb je in een bepaalde periode te veel geld uitgegeven en duurt het nog twee weken voordat je salaris wordt gestort, dan kan een minilening uitkomst bieden. Je hebt het geld immers binnen enkele dagen op je rekening en kunt er direct over beschikken. Als je voor dit doel een minilening aangaat, probeer dan het te lenen bedrag zo laag mogelijk te houden. Als je inkomen bijvoorbeeld 1000 euro is, dan heeft het weinig zin om 1000 euro of zelfs nog meer te gaan lenen. Je moet de eerste helft van je lening vaak binnen 30 dagen terugbetalen.

Administratiekosten
De praktijk komt er dan op neer dat het saldo op je rekening nul is. Je krijgt je minilening van 1000 euro, maar hiervan moet je binnen 30 dagen 500 euro terugbetalen. Je inkomen bedraagt 1000 euro, dus voordat je volgende salaris of uitkering binnenkomt is je saldo waarschijnlijk alweer tot 0 euro gedaald. De vaste lasten moeten immers ook betaald worden. Er ontstaat dan een situatie dat je het ene gat met het andere vult. Je kunt natuurlijk steeds weer een nieuwe minilening aangaan. Maar vergeet niet dat je steeds administratiekosten betaalt voor deze leningen en die kosten lopen dan in de loop van de tijd nog flink op.

Kijk naar je uitgavenpatroon

Als jouw situatie zo is dat je steeds opnieuw geld te kort komt en je dus regelmatig een minilening aan moet vragen om op tijd je betalingen te kunnen doen, dan is het wellicht verstandig om eens kritisch naar je uitgavenpatroon te kijken. Zet alle uitgaven op een rijtje. Niet alleen je vaste lasten zoals huur, gas en elektriciteit, verzekeringen, gemeentelijke belastingen maar ook je uitgaven voor boodschappen en andere persoonlijke uitgaven. Vaak helpt het om per week een vast bedrag te pinnen en daar je boodschappen van te doen. Zo ben je je meer bewust van wat je uitgeeft en kom je er niet later pas achter dat je per week eigenlijk veel te veel besteed.

Let op aanbiedingen in de supermarkt en probeer de huismerken eens uit in plaats van de A-merken, dit scheelt vaak enorm in prijs. Let ook op dat je niet te veel levensmiddelen in huis haalt. Maak eerst op wat er nog is voordat je nieuwe boodschappen doet. Gooi iets wat over de datum is niet zomaar weg maar controleer eerst of het echt niet meer gegeten kan worden.

Wordt een minilening bij het BKR geregistreerd?

Minileningen zijn kortlopende kredieten die vaak niet bij het BKR worden aangemeld. Dit kan wel gebeuren als je niet op tijd aan je betalingsverplichtingen voldoet. Dan krijgt deze lening bovendien een extra vermelding dat er achterstand is in de aflossing. Dit kan gevolgen hebben voor het aangaan van nieuwe financiële verplichtingen. Sommige kredietverstrekkers gebruiken het BKR niet. Zij hanteren een eigen systeem om je kredietwaardigheid te controleren. Vaak wordt er geen duidelijkheid gegeven wat dit systeem inhoudt.

Geen BKR check
De opmerking “geen check bij het BKR” op de website van een verstrekker van minikredieten kan aantrekkelijk klinken. Maar realiseer je wel dat andere verplichtingen die je hebt wel gewoon door lopen. De huur moet gewoon betaald worden, de premie voor verzekeringen en het voorschot voor water, stroom en gas moet ook op tijd worden betaald om afsluiting te voorkomen. Daarom is het verstandig om een minilening alleen bij uitzondering aan te gaan.

Wanneer kan ik met een gerust hart een minilening afsluiten?

Je kunt een minilening met een gerust hart afsluiten als je zeker weet dat je deze tijdig kunt terugbetalen. Verwacht je een extra betaling, bijvoorbeeld vakantiegeld of een eindejaar bonus, dan kun je hier eventueel een voorschot op nemen door het aangaan van een minikrediet. Je weet dan immers zeker dat je dit bedrag op tijd weer kunt terugbetalen zonder dat je er verder door in de problemen komt. Dus als de koelkast stuk gaat en er moet met spoed een nieuwe komen, dan kun je hiervoor bijvoorbeeld een minilening aangaan van 250 euro. Zodra je salaris of het vakantiegeld wordt uitbetaald los je hiermee de lening weer af. Je hoeft dan de aanschaf van de nieuwe koelkast dan niet uit te stellen. Ook is het niet nodig om het apparaat op afbetaling te kopen, dit scheelt je vaak een hoge rentevergoeding die kan oplopen tot wel 16 procent.

Is het aangaan van een minilening veilig?

Er zijn op het internet tientallen websites te vinden van aanbieders van minikredieten. Sommige zijn betrouwbaar, andere zijn minder betrouwbaar. Het kan soms lastig zijn om de juiste aanbieder eruit te pikken. Misschien kun je informatie inwinnen bij mensen in je omgeving die misschien ervaring hebben met het afsluiten van een minilening bij deze instantie. Daarnaast kun je op het internet zoeken naar ervaringen met een bepaalde geldverstrekker. In de meeste gevallen kan er weinig mis gaan als je de lening netjes op tijd terugbetaalt.

Je doet er verstandig aan om ervoor te zorgen dat het geld bij voorkeur zelfs een dag eerder dan de uiterste datum op de rekening van de geldverstrekker staat. Zo kan er geen misverstand ontstaan over de tijdigheid van de betaling. Als een geldverstrekker overgaat tot incasso, let er dan op dat een incassobureau geen deurwaarder is. Zo mag er bijvoorbeeld niet worden gezegd dat er beslag op je inkomen wordt gelegd. Dit mag namelijk alleen de deurwaarder.

Problemen bij het terugbetalen van een minilening

Als je tot de conclusie komt dat je de minilening niet of niet op tijd kunt terugbetalen, houd er dan rekening mee dat je een hoge rentevergoeding moet betalen. Daarnaast zal degene die voor jou borg staat worden aangesproken de lening te voldoen. Misschien kun je met hem of haar een regeling treffen dat je het bedrag in termijnen aflost die je wel kunt betalen. Dit betekent natuurlijk wel dat de borgsteller het geleende bedrag op tijd aan de geldverstrekker moet terugbetalen. Misschien is het in een dergelijke situatie beter om te proberen om het benodigde bedrag direct bij een vriend of familielid te lenen in plaats van een garantstelling voor de aflossing te vragen. Zo voorkom je namelijk dat je iemand voor het blok zet om voor de aflossing zorg te dragen.