Verstandig lenen

Lenen doen we allemaal wel eens. Of je nou een huis gaat kopen, een studie wilt volgen of een jaar in Australië wilt wonen, voor sommige dingen ontkom je er gewoon niet aan om geld te lenen. Maar wat is nou de beste en meest verstandige manier om geld te lenen?

Wat je over lenen weten moet


Om te beginnen is het belangrijk te beseffen dat lenen altijd geld kost. Instanties die geld voorschieten leven niet van de wind, maar van de rente en bijvoorbeeld servicekosten die in rekening worden gebracht bij het afsluiten en afbetalen van een lening. Voor elke euro die je leent zul je dus iets meer dan een euro terug moeten betalen.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Welke lening past bij jou?


Bij het afsluiten van een lening moet je voorkomen dat je een lening afsluit waarbij je te veel betaalt. Eigenlijk is dat heel simpel. Bedenk goed waarvoor je geld wilt lenen. Is het een vast bedrag, iets wat je eenmalig gaat uitgeven, zoals bijvoorbeeld een auto of een verbouwing? In zulke gevallen word je altijd aangeraden een persoonlijke lening af te sluiten.

Een persoonlijke lening


Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag in één keer tegen een vooraf vastgestelde rente en een vooraf vastgestelde termijn. Stel dat je bijvoorbeeld 20.000 euro leent voor de aanschaf van een keuken. Een kredietverstrekker kan dit bedrag in één keer op je rekening storten, zodat jij in de gelegenheid wordt gesteld de keuken die je wilt aan te schaffen. Vervolgens betaal je maandelijks een vast bedrag met een vooraf overeengekomen rentepercentage. Je weet bij een persoonlijke lening dus precies waar je aan toe bent.

Een andere mogelijkheid


Het kan voorkomen dat je op meerdere momenten geld nodig hebt en van tevoren niet precies kunt inschatten hoeveel en wanneer. Je kunt tenslotte niet de toekomst voorspellen. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een studie. In zo’n geval kun je kiezen voor het afsluiten van een doorlopend krediet. Dit is een constructie waarbij je telkens tot een bepaald bedrag geld kunt opnemen. Je betaalt dan alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen en bedragen die je hebt afgelost kun je later weer opnemen.

Het voordeel van een lopend krediet


Het grote voordeel van een doorlopend krediet is dat je, zolang de lening loopt, altijd een buffer bij de hand hebt. Het nadeel is natuurlijk dat je van tevoren nooit kunt inschatten hoe lang de lening zal lopen. Ook de rente bij een doorlopend krediet is variabel. Ze kan dalen, maar ook stijgen. De uiteindelijke kosten voor een doorlopend krediet zijn van tevoren dus niet precies in te schatten.

De juiste vraag leidt tot het juiste antwoord


Ondanks de risico’s die zowel een persoonlijke lening als een doorlopend krediet met zich meebrengen, stellen beide constructies je in staat dingen te veroorloven zonder dat je er eerst jarenlang voor hoeft te sparen. De vraag die jij je moet stellen is waar je het geld voor nodig hebt. Is het een eenmalige uitgave, dan kies je voor een persoonlijke lening. Heb je regelmatig geld nodig, dan is een doorlopend krediet iets voor jou.