Hoeveel rente betaal je per maand

Ga je een doorlopend krediet aan dan krijg je te horen hoe het zit met de rente doorlopend krediet. Een dergelijk krediet is namelijk een lening die een behoorlijk afwijkende vorm van aflossing heeft wanneer je het vergelijkt met een andere willekeurige lening. De rente die je betaalt over een dergelijk krediet wisselt namelijk naar mate je meer of minder roodstand hebt op de rekening van jouw doorlopend krediet. We hebben voor jou gekeken naar de rente die je betaalt over een doorlopend krediet en kwamen tot de volgende bevindingen.

Een rente die wisselt

De rente die jij betaalt over een doorlopend krediet heeft geen vaste hoogte. Het is een percentage wat afhankelijk is van de hoogte van jouw opgenomen bedrag binnen je krediet. De rente ligt vastgelegd in de wet en begint doorgaans bij 7 procent. Afhankelijk van de omstandigheden kan een rente oplopen tot wel 11 procent. Het is zaak dat jij bij het aangaan van een doorlopend krediet goede afspraken maakt met jouw geldverstrekker over de aflossing die je maandelijks doet. Hierin worden ook zaken als de rente vastgelegd en de voorwaarden die bepalen hoe hoog die rente is op jaarbasis.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Hoe zit het met de aflossingen

Sluit jij een doorlopend krediet af, dan betaal je daar een maandelijks bedrag aflossing over. Dat bedrag is doorgaans een vast bedrag wat is samengesteld uit rente en aflossing. Allereerst wordt over het bedrag wat jij rood staat de rente berekend en dat is een vast onderdeel van de aflossing. Verder wordt berekend hoeveel jij dan per maand aan aflossing betaalt. De rente plus de aflossing is nooit meer dan het afgesproken bedrag aan termijnbedrag wat jij met de kredietverstrekker bent overeen gekomen.

Genieten van de rentestand

De rente die een geldverstrekker mag berekenen over jouw roodstand bij een doorlopend krediet is gebonden aan bepaalde regels. Daardoor kan jij genieten van een lage rentestand in gunstige economische tijden. Tegelijkertijd ben je beschermd tegen een woekerrente wanneer de economie wat minder gunstig is. Er zit namelijk wel een maximum rente aan een doorlopend krediet verbonden waar de geldverstrekker zich aan moet houden.

Zie je nog wat terug van de rente doorlopend krediet

Heb je een doorlopend krediet dan betaal je daar, net als met alle andere vormen van leningen, een flinke som rente over. Het is dan ook fijn dat je die rente niet alleen hoeft op te hoesten; de wet voorziet in een teruggaaf van betaalde rente over kredieten en hypotheken. Jij kan bij de jaarlijkse belastingaangifte opgeven welk bedrag je aan rente hebt betaald aan geldverstrekkers. Dat is iets waarbij je alle vormen van kredieten en leningen mag meerekenen. Die rente is een aftrekpost bij jouw aangifte inkomstenbelasting. Daardoor betaal je minder belasting op jaarbasis. Je kan er ook voor kiezen om de rente in maandelijkse gespreide termijnen te laten terugbetalen. Daardoor krijg jij maandelijks een bedrag op je rekening gestort wat als tegemoetkoming geldt voor de rente die je die maand moet betalen.