Hoe geld lenen?



Je hebt een andere auto nodig, maar er even geen geld voor. Of je bent net gescheiden en op zoek naar een inboedel, maar kunt dat nu niet betalen. Was het vroeger mogelijk om vrij onbeperkt geld te lenen, sinds de economische crisis is dat een stuk moeilijker. De regels voor banken en andere kredietverstrekkers zijn flink aangescherpt bij het geven van leningen aan consumenten.

Oriënteer je goed op zoek naar de juiste aanbieder en vraag bij meerdere kredietverstrekkers offertes aan. Vergelijk die kritisch met elkaar. Kijk uit met een lage rente. Het wil dan nogal eens gaan om een instaprente die bedoeld is om nieuwe klanten te trekken. Na de actieperiode kan de rente flink hoger worden. Je kunt zelf berekenen wat je maximaal verantwoord kunt lenen volgens de regels die de Nederlandse Vereniging van Banken, in samenwerking met het Ministerie van Financiën en de Autoriteit Financiële Markten (AFM,) hebben opgesteld.



Soort lening


Bedenk vooraf goed waarvoor je de lening wilt gebruiken. Als het geld nodig is voor een nieuwe auto, kies dan voor een lening waarbij je maandelijks aflost, zodat je niet nog steeds aan het betalen bent als de auto allang weer de deur uit is.

De verschillende kredietverstrekkers


Naast banken zijn er ook gespecialiseerde kredietverstrekkers.
Vaak blijken die goedkopere leningen aan te kunnen bieden doordat ze hun kosten lager weten te houden. Ze werken meestal via internet. Maar ga niet zomaar met een aanbieder in zee. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk die goed.



Je hebt zelf spaargeld


Over het algemeen kun je beter niet een lening afsluiten als je zelf spaargeld achter de hand hebt. Maak een vergelijking van de rente die je voor de lening moet betalen en die je op de spaarrekening krijgt. Meestal betaal je meer rente voor een lening. Alleen als je voor een korte periode geld nodig hebt, kan je overwegen om te lenen naast het spaargeld. Zeker als je opnamekosten of een boete moet betalen als je geld opneemt van de spaarrekening.



De leenvoorwaarden


Neem de offerte van de kredietverstrekker nauwkeurig door. Als de leensom hoger is dan je hebt aangevraagd, zou het kunnen dat daar verzekeringen aan gekoppeld zijn. 
Let ook op de hoogte van de rente. Is die vast gedurende de hele looptijd of variabel? 
In dat laatste geval weet je niet hoe je maandlasten in de toekomst zullen zijn. Is het mogelijk om de looptijd van de lening aan te passen en kan boetevrij vervroegd worden afgelost? Het is mogelijk dat de kredietverstrekker je ook voor de kosten van advisering of bemiddeling laat betalen. Wel iets om rekening mee te houden dus.



Veranderingen in je persoonlijke situatie


Om ook in de toekomst de kosten van de lening te kunnen blijven betalen, is het goed om rekening te houden met veranderingen die zich kunnen voordoen. Bestaat bijvoorbeeld de kans dat je werkloos wordt of gaan er kinderen op kamers wonen? Dat zijn allemaal situaties die je financiën beïnvloeden en waar je dus rekening mee moet houden. 
Zulke risico’s zijn wel te verzekeren, maar dat is vaak relatief kostbaar.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen