Tips voor goedkoop geld lenen

Als je een lening wilt afsluiten dan wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk geld lenen. Voordat je een lening gaat afsluiten zal je dus de kredietverstrekkers moeten vergelijken. Het zou zonde zijn als je meer moet betalen voor je lening terwijl het een stuk goedkoper kan. Bij het vergelijken van de kredietverstrekkers zal je niet alleen naar de goedkoopste lening moeten kijken, vergeet vooral de voorwaarden niet mee te nemen als je gaat vergelijken. En wil je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten?

Goedkope lening afsluiten

Voorop gesteld als je geld gaat lenen kost dit altijd geld. Het zou dus beter zijn om i.p.v. geld te lenen vooraf geld te sparen. Maar in de praktijk werkt het vaak anders en heeft niet iedereen even een paar duizend euro op zijn bankrekening staan. Je wilt dus geld gaan lenen en dit moet zo goedkoop mogelijk gebeuren. Je moet jezelf wel de vraag stellen, hoeveel kan ik lenen? Doordat de meeste mensen als ze geld gaan lenen het liefst zo snel mogelijk het geld op hun bankrekening ontvangen vergeten ze vaak te kijken waar je de gewenste lening zo goedkoop mogelijk kunt afsluiten. Maar waar en hoe kan je een goedkope lening afsluiten?

Tips voor het afsluiten van een lening

Om een goedkope lening af te sluiten zul je niet de fout moeten maken om de lening bij de aankoop van je nieuwe auto, boot of koelkast af te sluiten. Je betaald in dat geval in de meeste gevallen een hoge rente en dit is nu juist de grootste kostenpost van je lening. Een voorbeeld is de rente welke je betaald bij een postorderbedrijf als je iets koopt op afbetaling. De rentetarieven zijn bij deze bedrijven een heel stuk hoger.

Spaargeld? Niet lenen!

Als je zelf spaargeld hebt dan is het niet aan te raden om een lening af te sluiten. Je betaald dan namelijk meer rente dan dat je zou ontvangen op je spaarrekening. Alleen in het geval je voor een hele korte periode geld wilt lenen en je een boete zou krijgen als je je spaargeld hiervoor opneemt dan is geld lenen goedkoper en verstandiger.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Lage rente?

Een lage rente over onze lening dat willen we allemaal…. maar bekijk wel goed of deze lage rente over de gehele looptijd geldt of dat dit een tijdelijke aanbieding is. Als de lage rente namelijk tijdelijk is dan ben je in veel gevallen namelijk nog veel geld kwijt voor jouw lening.

Kredietverstrekkers vergelijken

Bij het zoeken naar een goedkope lening zal je de kredietverstrekkers moeten vergelijken. Let er bij het vergelijken op dat de kredietverstrekker is aangesloten bij het AFM. En als je via internet een lening wilt afsluiten kan je dit het beste doen bij een bekende grote kredietverstrekker. Vraag ook altijd meerdere offertes op als je een lening wilt afsluiten.

Bestaande lening oversluiten

Als je een lening hebt lopen dan zou je kunnen kijken of je goedkoper uit bent bij een andere kredietverstrekker. Als dit zo mocht zijn dan moet je de voorwaarden van je huidige kredietverstrekker lezen en kijken of je een boete moet betalen en zoja hoe hoog deze zal zijn als je overstapt. Vaak is de boete niet zo hoog en is het rendabel om de huidige lening af te lossen en een goedkopere lening af te sluiten. Of het verstandig is om je bestaande lening te oversluiten hangt dus af van de rente die je nu betaalt, de voorwaarden en de looptijd van je lening.

Voorwaarden van de lening

Bij het afsluiten van een lening moet je de voorwaarden goed doornemen. Enkele punten welke je zeker goed moet nakijken zijn de volgende:

  • Hoeveel rente moet ik betalen over de lening en wijzigt deze tussentijds?
  • Heb ik te maken met een vaste rente of variabele rente?
  • Los je de lening af of betaal je alleen de rente over de lening?
  • Moet je een boete betalen als je de lening eerder wilt aflossen?
  • Kan je de looptijd van de lening verkorten of verlengen?
  • Ben je afsluitkosten verschuldigd zodra je de lening afsluit?

Sluit de juiste leenvorm af

Bij het afsluiten van een goedkope lening zal je wel de juiste leenvorm moeten afsluiten voor hetgeen je de lening nodig hebt. Als je een andere auto gaat kopen en hiervoor geld wilt lenen dan zul je een lening moeten afsluiten welke je ook echt aflost. De auto waarvoor je de lening afsluit zal ook steeds minder waard worden. Het zou erg vervelend zijn als de auto al is afgeschreven en je nog steeds de lening aan het aflossen bent.

Als je tijdelijk een saldodipje hebt dan kan je bijvoorbeeld het beste een minilening afsluiten en wil je een groter bedrag lenen met meer flexibiliteit dan is het doorlopend krediet de oplossing.

Soort rente

Over een lening betaal je rente. Er zit echter wel verschil tussen de rentevormen. Je kunt een lening afsluiten met een variabele rente of met een vaste rente. Sluit geen lening af met een instaprente deze leningen hebben aan het begin van de looptijd een lage rente maar deze zal verder oplopen.

Flexibele rente
Als je een lening met een flexibele rente afsluit weet je vooraf niet of je een goedkope of dure lening afsluit. De rente zal namelijk schommelen en aangezien de rente de grootste kosten over een lening zijn weet je bij de flexibele rente deze kosten dus vooraf niet.

Vaste rente
Bij een vaste rente weet je vooraf waar je aan toe bent. Je weet dus bij het afsluiten van de lening al wat de totale rente over de lening zal zijn. Bij een vaste rente heb je dus meer inzicht in de kosten van de lening en hierdoor meer zekerheid.

Niet teveel lenen

Als je een lening gaat afsluiten leen dan alleen het bedrag wat je nodig hebt. Zeker als je een goedkope lening wilt afsluiten dan is het belangrijk om nooit meer te lenen dan noodzakelijk is. Over het extra bedrag moet je namelijk ook gewoon rente betalen waardoor de lening alleen maar duurder zal worden.

Goedkoop lenen

Om dus een goedkope lening af te sluiten zul je dus de bovenstaande tips kunnen gebruiken. Het afsluiten van een lening is de laatste jaren gelukkig al een stuk goedkoper geworden door de lage rente welke er berekend wordt. Op het ogenblik is de rente nog steeds dalende en daar kun je als consument van profiteren. Buiten de lage rente is het dus ook verstandig de voorwaarden van de leningen goed tegen het licht te houden hierdoor kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan waardoor een goedkope lening alsnog een dure lening wordt.

De prijs van de lening is niet alleen belangrijk, de voorwaarden spelen ook een grote rol bij de keuze voor een bepaalde kredietverstrekker. Sluit dus een lening af welke bij jouw past tegen een lage rente en gunstige voorwaarden. Pas dan ben je tevreden met de lening welke je afsluit.