Soorten consumptief krediet

Welke soorten consumptief krediet zijn er?

Consumptief krediet u heeft er misschien wel eens mee te maken gehad. Welke leningen vallen er onder het consumptief krediet? Onder het consumptief krediet vallen, kopen op afbetaling, huurkoop, het doorlopend krediet, de persoonlijke lening en het studentenkrediet.

Consumptief krediet

Onder consumptief krediet vallen leningen welke zijn bedoeld voor de aanschaf van roerende goederen welke geen zekerheid tot terug betalen zullen bieden. Hoe hoog het consumptief krediet is dat hangt helemaal af van de persoonlijke omstandigheden van de aanvrager van het krediet.

Persoonlijke lening

Als je een persoonlijke lening gaat aanvragen dan sluit je een lening af waarvan de looptijd en de rente vooraf vaststaat. Je spreekt af wanneer je periodiek rente en de aflossing zult betalen, dit is in de meeste gevallen per maand. De rente zal alleen over het openstaande bedrag betaald moeten worden, tegenwoordig is de rente laag dus zul je ook minder rente over een persoonlijke lening betalen. De rente kan wel behoorlijk verschillen tussen de kredietverstrekkers het is daarom verstandig om de kredietverstrekkers te vergelijken. Je kunt als je de laagste rente weet te vinden behoorlijk veel geld besparen op je lening. Bij het aanvragen van een persoonlijke lening zal je je afvragen “hoeveel kan ik lenen?“. Dit is helemaal afhankelijk van jouw inkomen en je vaste lasten.

Doorlopend krediet

Het doorlopend krediet lijkt in veel opzichten op de persoonlijke lening. Het grote verschil is dat de looptijd van het doorlopend krediet niet van te voren vaststaat. Het doorlopend krediet is een flexibele lening, je kunt namelijk tijdens de looptijd geld opnemen en extra aflossen. Het opnemen van extra geld kan tot een vooraf afgesproken kredietlimiet. De rente staat in tegenstelling tot bij de persoonlijke lening ook niet voor de hele looptijd vast. Verder kan je het doorlopend krediet boetevrij aflossen en bij de persoonlijke lening zul je een boete ontvangen bij het vervroegd aflossen van de lening. Deze boete mag overigens maximaal 1 procent zijn van het nog openstaande bedrag mits de lening nog minimaal een jaar doorloopt.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Koop op afbetaling

Koop op afbetaling is een vorm van kredietverstrekking. Veel mensen weten dit overigens niet. De koper wordt eigenaar van het goed en de verkoper is de schuldeiser. De koper heeft in dit geval een krediet ontvangen van de verkoper. In de meeste gevallen zal de koper rente moeten betalen aan de verkopende partij. Meestal is de rente bij kopen op afbetaling behoorlijk hoog, de rente kan oplopen tot wel 19 procent.

Huurkoop

Huurkoop lijkt erg op kopen op afbetaling. Het grote verschil tussen deze twee leenvormen is dat de koper pas eigenaar wordt van het goed nadat deze de laatste termijn heeft betaald. Voor die tijd kan hij het product niet verkopen of verhuren. De koper is ook aansprakelijk voor eventuele schade aan het product. De verkoper kan het product opeisen zodra de termijn betaling niet op tijd wordt voldaan. Over het uitstaande saldo kan de verkoper rente vragen aan de koper. Als koper is huurkoop niet zo een gunstig consumptief krediet.

Studentenkrediet

Speciaal voor studenten is er een studentenkrediet. Qua lening lijkt het studentenkrediet het meest op het doorlopend krediet alleen zal er over het studentenkrediet een lagere rente worden berekend. De banken hopen op deze manier dat als de student eenmaal gaat werken en dus meer inkomsten ontvangt ook zijn financiële zaken bij de desbetreffende bank onderbrengt.

Minilening

De minilening is er om tot een bedrag van maximaal 1000 euro te lenen. Als je snel geld nodig hebt dan kan je een minilening aanvragen het geld kan al met 10 minuten op je rekening staan. Ook als je een negatieve BKR codering hebt kan je een minilening aanvragen. Bij de minilening of ook wel het minikrediet genoemd wordt meestal geen BKR toetsing uitgevoerd. Je kunt zelfs geld lenen met een uitkering dit wordt ook wel “Lenen zonder loonstrook” genoemd. Doordat je maximaal 1000 euro kunt lenen zijn de looptijden van de minilening ook kort. De looptijden variëren van 15 tot 45 dagen.

Consumptief krediet afsluiten
Je ziet er zijn behoorlijk wat leenvormen welke onder het consumptief krediet vallen. Wat voor jou de beste lening is dat hangt helemaal af van jouw bestedingsdoel. Hoeveel je kunt lenen dat heeft alles te maken met jouw financiële situatie zoals jouw inkomen en je vaste lasten. Welke vorm van consumptief krediet je ook af wilt sluiten, leen met je verstand. En voordat je gaat lenen is het verstandig om de kredietverstrekkers te vergelijken. Kijk vooral naar de voorwaarden en de rentepercentages als je een lening gaat afsluiten of oversluiten.