Rente persoonlijke lening
Persoonlijke lening tegen een lage rente
Als je een nieuwe wasmachine nodig hebt, of je wilt een auto aanschaffen, dan sta je voor een grote uitgave waar je wellicht niet direct het geld voor hebt. In zo’n geval kan het een oplossing zijn om een persoonlijke lening af te sluiten. Je beschikt dan immers snel over het benodigde geld en je kunt het bedrag in termijnen weer af betalen. Uiteraard betaal je bij een persoonlijke lening wel rente, net als bij elke andere vorm van lenen meestal het geval is. Maar hoe gaat dat nu allemaal precies in zijn werk?
Wat is een persoonlijke lening eigenlijk
Een persoonlijke lening noem je ook wel een persoonlijk krediet. Krediet is een financiële term die betekent dat een kredietverstrekker, zoals een bank, een bepaald kapitaal verstrekt aan een derde. In het geval van een persoonlijke lening gaat het dan om een bepaald geldbedrag. De hoogte van dit bedrag is vooraf vastgesteld en wordt in één keer uitbetaald aan degene die de lening heeft afgesloten. Als je dus een persoonlijke lening afsluit, kun je snel over het geld beschikken dat je nodig hebt.
En hoe gaat het dan verder
Natuurlijk krijg je dat geld niet zomaar. Lenen houdt immers ook in dat je het geld op een gegeven moment weer moet terug betalen. Bij een persoonlijke lening wordt het aflossen van de lening meestal in vaste termijnen, bijvoorbeeld per maand, gedaan. Dat houdt in dat je elke maand een vast bedrag terug betaalt aan de kredietverstrekker. Vooraf worden de termijnen bepaald en wordt vastgelegd hoeveel je per termijn af moet lossen. Hierbij stel je ook de looptijd van de lening vast. De looptijd eindigt als de laatste termijn is terug betaald.
Rente als tegenprestatie
Als je per direct geld nodig hebt en je hebt dat bedrag niet zelf op je rekening staan, dan is het dus een hele mooie oplossing dat je de mogelijkheid hebt om een persoonlijke lening af te sluiten. Maar natuurlijk doet de kredietverstrekker dat niet zomaar, hij wil er ook iets voor terug. Die tegenprestatie wordt doorgaans vast gesteld in de vorm van een rente percentage. Dat houdt in dat je over het geleende bedrag een vast percentage aan rente betaalt. Dit komt dus extra bovenop het bedrag dat je als aflossing betaalt.
Hoeveel moet je dan betalen
De hoogte van het bedrag dat je moet betalen kun je dus berekenen door het bedrag voor de aflossing en het bedrag aan rente bij elkaar op te tellen. Dat is de maandelijkse last die je gedurende de looptijd van de lening moet betalen. Hoe hoog dat bedrag is, hangt uiteraard af van het bedrag dat je geleend hebt en van het rente percentage dat vast gesteld is. Bij een persoonlijke lening staat dit allemaal vooraf vast. Je kunt dus van te voren exact uit rekenen wat je maandelijkse lasten gaan zijn.
Kan de rente variëren gedurende de looptijd
Bij een persoonlijke lening staat de rente vast. Dat betekent dat het percentage dat je aan rente moet betalen, gedurende de hele looptijd van de lening niet verandert. Het rente percentage wordt vooraf vast gelegd en wijzigt dus niet meer. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Er zijn ook kredietvormen waarbij de rente niet vast staat, zoals bij een doorlopend krediet. Die flexibiliteit is er bij een persoonlijke lening dus niet. Het voordeel daarvan is dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Kan je ook sneller aflossen
Het kan tijdens de looptijd van je lening voorkomen dat je een keer over extra geld beschikt, bijvoorbeeld omdat je vakantietoeslag uitbetaald hebt gekregen of omdat je geld terug hebt gekregen van de belastingdienst. Dan is het verleidelijk om dat geld te gebruiken om extra af te lossen op je lening, zodat je de lening sneller afbetaald hebt. Bij een persoonlijke lening mag dat echter niet zomaar. Door extra af te lossen verkort je immers de looptijd van de lening, waardoor de kredietverstrekker inkomsten uit rente mis loopt. Daarom resulteert extra of sneller aflossen doorgaans in een boete.
Nadelen van een persoonlijke lening
Hoewel een persoonlijke lening een uitkomst kan zijn wanneer je echt per direct om geld verlegen zit, brengt het ook een aantal nadelen met zich mee. Zoals beschreven mag je meestal niet zomaar boete vrij extra aflossen, waardoor je dus de looptijd van de lening niet kunt verkorten. Je zit er dus voor een bepaalde tijd aan vast. Daarnaast ligt het rente percentage voor deze vorm van lenen doorgaans hoger dan voor bijvoorbeeld een doorlopend krediet. Ook is er weinig flexibiliteit. Alles wordt vooraf precies vast gelegd.
Waar moet je rekening mee houden
Als je een persoonlijke lening wil afsluiten dan moet je op een aantal dingen letten. Uiteraard is de hoogte van het rente percentage van groot belang. Dit bepaalt immers hoeveel de lening je uiteindelijk gaat kosten. Het percentage kan verschillen dus het is aan te raden om bij diverse kredietverstrekkers een berekening te laten maken, zodat je de meest voordelige aanbieder kan vinden die het beste past bij jouw situatie. Het is ook belangrijk om goed naar de voorwaarden van een aantal verschillende kredietverstrekkers te kijken.
Je eigen financiële situatie
Tot slot is het belangrijk dat je goed naar je eigen financiële situatie kijkt voordat je een persoonlijke lening gaat afsluiten. Hoe hoog is je inkomen en wat zijn je vaste lasten? Zijn je inkomsten gedurende langere tijd stabiel? Je moet immers gedurende de hele looptijd van de lening in staat zijn om het bedrag voor de maandelijkse aflossing plus het bedrag aan rente kosten te kunnen betalen. De kredietverstrekker zal hier ook naar kijken. Bedenk dus goed of je de kosten van de lening ook echt kunt betalen.