Persoonlijke lening vs doorlopend krediet

Wij merken dat er veel mensen zijn die het verschil tussen de persoonlijke lening en het doorlopend krediet niet weten. En dat is toch wel essentieel om te weten als je besluit geld te gaan lenen. Er zit namelijk een behoorlijk verschil tussen deze twee leenvormen.

Welke leenvorm

Als je wilt lenen dan wil je controle over je financiële situatie houden. Door vooraf goed te weten welke lening je afsluit en wat de voorwaarden van een dergelijke lening zijn ben je al een heel eind op weg om controle te houden.

Als je een persoonlijke lening afsluit dan kies je voor een bepaalde zekerheid op het gebied van lenen. De rente en de looptijd staan vast en je weet ook precies wat je per maand moet gaan betalen. Dit is dus de zekerheid van een persoonlijke lening. Bij het doorlopend krediet kan de rente en de looptijd variëren. Als de rente stijgt dan los je meer rente af en los je dus minder op je lening af. Het kan dus gebeuren dat je alleen rente aan het aflossen bent en de lening nauwelijks zal worden afgelost. De looptijd staat dus niet vast door de variabele rente maar ook doordat je altijd nog geld kunt opnemen.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Boetevrij aflossen

De reden dat veel mensen toch een doorlopend krediet afsluiten is dat je altijd geld achter de hand hebt, je leent niet meer dan dat je nodig hebt en je begint pas met aflossen zodra je gebruik maakt van het krediet. Een ander voordeel van het doorlopend krediet is dat je altijd boetevrij kunt aflossen. Dus mocht je eens extra geld hebben wat je zou kunnen missen en je wilt extra aflossen dan is dit geen probleem.

Sluit dus de leenvorm welke past bij hetgeen waarvoor je het geld nodig hebt. Als je eenmalig een bedrag nodig hebt voor de aanschaf van een auto dan is de persoonlijke lening daar het meest geschikt voor. Als je geld wilt lenen voor een verbouwing waarvan je niet precies weet hoeveel dit uiteindelijk gaat kosten dan is het doorlopend krediet weer een betere oplossing. Je kunt dan namelijk altijd nog extra geld opnemen mocht je voor onvoorziene uitgaven komen te staan.

Welke lening je ook wilt afsluiten, geld lenen kost altijd geld.