ZZP’er en geld lenen

Het zal veel zelfstandig ondernemers bekend klinken, je hebt een goed lopend bedrijf maar je kunt geen lening aanvragen. Tegenwoordig kun je ook als zelfstandig ondernemer een persoonlijke lening aanvragen. Het is nog niet bij alle kredietverstrekkers mogelijk maar het worden er gelukkig steeds meer.

Persoonlijke lening als ZZP’er

Als ZZP’er kan jouw inkomen net zo stabiel zijn als dat van iemand die in loondienst is. Het verschil was vaak dat degene in loondienst wel een persoonlijke lening kon aanvragen en jij als ZZP’er kreeg dat niet voor elkaar. Er zitten natuurlijk wel enkele voorwaarden aan het lenen als zelfstandige maar daar is op zich niets mis mee. Zo kan je met het aanvragen van een persoonlijke lening toch even mooi je kantoor opknappen of een nieuwe auto kopen.

Persoonlijke lening

Als ZZP’er kan je overigens alleen een persoonlijke lening afsluiten. De reden hiervoor is dat je bij een persoonlijke lening een vast bedrag per maand aflost en ook de rente staat de gehele looptijd vast. Over de looptijd gesproken ook deze staat vast. Zo kom je niet voor verassingen te staan en weet je precies wanneer je klaar bent met het aflossen van jouw lening.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Voorwaarden ZZP’er

Zoals we al schreven als je geld gaat lenen als zelfstandige dan zul je aan meer voorwaarden moeten voldoen dan iemand die in loondienst is. De kredietverstrekkers zien een zelfstandige toch altijd nog als een risico klant. Er wordt van uit gegaan dat het inkomen van een ZZP’er minder zeker is als van iemand die in vaste dienst bij een bedrijf werkt. Hierdoor zijn er strengere regels voor een zelfstandige en moet je aan andere voorwaarden voldoen.

Bij het aanvragen van een persoonlijke lening als zelfstandige zal er gekeken worden of je geregistreerd staat bij het BKR, je inkomsten en je uitgaven worden ook bekeken. Verder moet je minstens 3 jaar succesvol actief zijn met je onderneming en in het bezit zijn van een eigen huis.

Bedrijfslening

Als ZZP’er zal het ook bijna niet mogelijk zijn om een bedrijfslening af te sluiten. Vanuit de overheid zijn er inmiddels wel enkele initiatieven om makkelijker geld uit te lenen aan ZZP’ers. Maar ook hier moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. En zeker voor een zelfstandige die net is begonnen is het aanvragen van een lening een bijna onmogelijke opgave.