Persoonlijke lening vergelijken
Vergelijk de persoonlijke leningen
Voor veel mensen is een persoonlijke lening de ideale oplossing voor het betalen van onkosten die onverwacht opduiken en die te hoog zijn om uit eigen middelen, zoals spaargeld, te kunnen betalen. Bijvoorbeeld omdat de auto het plotseling begeeft, terwijl je die absoluut nodig hebt om dagelijks naar kantoor te reizen. Door het afsluiten van een persoonlijke lening kun je de kosten betalen en het bedrag in termijnen aflossen. Er zijn echter veel aanbieders als het gaat om het afsluiten van een lening. Het is dus belangrijk om die vooraf goed te vergelijken.
Lening of krediet
Voordat je een lening gaat afsluiten is het belangrijk dat je weet wat dat precies inhoudt en welke mogelijkheden er zijn. Een geldlening wordt in de economische wereld ook wel krediet genoemd. Een kredietverstrekker, zoals bijvoorbeeld een bank, kan een bepaald kapitaal aan derden lenen. Dat kapitaal is doorgaans een bepaald geldbedrag. Om dat te mogen lenen betaal je als tegenprestatie een vooraf bepaald rente percentage aan de bank. Geld lenen kost dus ook altijd geld. Op die manier kan de kredietverstrekker winst maken op de lening.
Hoeveel rente betaal je dan
De hoogte van het rente percentage dat je over de lening moet betalen, kan variëren per kredietverstrekker. Daarnaast kan het ook afhangen van de hoogte van het bedrag dat je wil lenen. De rente bij een persoonlijke lening staat altijd vast. Dat wil zeggen dat als de rente eenmaal bepaald is, deze gedurende de looptijd van de lening niet meer kan veranderen. Daardoor blijven je kosten altijd precies gelijk. Om de meest gunstige rente te kunnen krijgen is het belangrijk dat je verschillende kredietverstrekkers met elkaar vergelijkt.
Hoe kan je kredietverstrekkers vergelijken
Je kunt veel verschillende kredietverstrekkers eenvoudig vinden op internet. Er zijn ook websites die een overzicht aanbieden van kredietverstrekkers of rekenhulpen hebben waarmee je binnen meerdere aanbieders de goedkoopste kunt vinden. Je moet daarbij een aantal gegevens invullen, zoals je inkomen en je leeftijd, en uiteraard de hoogte van het bedrag dat je wil lenen. De vergelijkingssite geeft je dan een overzicht van verschillende aanbieders en wat de lening volgens hun gegevens daarbij zou kosten. Voor een definitieve berekening moet je natuurlijk bij de kredietverstrekker zelf zijn. Hiermee kun je echter wel prima een voor selectie maken.
Waar let je op bij het afsluiten van een persoonlijke lening
Het eerste waar je natuurlijk op moet letten als je een persoonlijke lening gaat afsluiten, is het rente percentage. Dat bepaalt immers hoeveel de lening je in totaal gaat kosten. Bij het aflossen van de lening betaal je namelijk niet alleen het hele bedrag terug dat je geleend hebt, maar ook de rente kosten. Het is dus belangrijk om te weten hoe hoog die kosten zijn. Verder moet je goed kijken naar de voorwaarden die de kredietverstrekker stelt. Hoe hoog zijn de bedragen die je maandelijks moet aflossen? Hoe lang loopt de lening?
Wat is de looptijd van een lening
Met de term looptijd wordt de periode bedoeld waarin de lening afgelost wordt. De looptijd eindigt wanneer de laatste termijn betaald is en de volledige lening dus afgelost is. Er is dan geen schuld meer. Hoe lang de looptijd van een persoonlijke lening is, hangt af van de hoogte van het geleende bedrag en de hoogte van de maandelijkse aflossing. Hoe meer je per maand aflost, hoe sneller je schuld ingelost is en dus hoe korter de looptijd van de lening is.
Wie bepaalt hoeveel je aflost
De hoogte en de frequentie van de aflossing wordt vastgelegd door de kredietverstrekker en deze afspraak is dwingend. Dat wil zeggen dat je dus niet zelf kan bepalen wanneer je een bedrag af wil lossen. De aflossing gebeurt in termijnen, meestal is dat één keer per maand. Het bedrag dat je elke termijn moet betalen ligt ook vast en is afhankelijk van de hoogte van de lening en van je inkomen. Ook als het een maand wat minder goed uitkomt, moet je toch aflossen. De persoonlijke lening kent daarin geen flexibiliteit.
De looptijd versnellen
Je moet dus iedere termijn je aflossing betalen plus de rente die daarbij afgesproken is. Als je een keer een financiële meevaller hebt, zoals vakantiegeld of een gift van bijvoorbeeld je ouders, dan lijkt het logisch om dat geld te gebruiken om de lening wat sneller af te lossen. Zo zou je de looptijd immers kunnen verkorten en dat scheelt je weer rente. Bij een persoonlijke lening mag dat echter niet zomaar. Voor de kredietverstrekker betekent dat immers ook minder inkomsten uit de rente. Om dat gemis aan inkomsten te compenseren krijg je dan een boete.
Boetevrij extra aflossen
Extra aflossen zodat je looptijd korter wordt, kan dus doorgaans niet boetevrij bij een persoonlijke lening. Dat is dan ook één van de nadelen van de lening. Je moet dus echt de gehele looptijd de maandelijkse kosten kunnen blijven betalen en kunt de lening niet eerder beëindigen. Een ander nadeel is dat je het eenmaal afgeloste bedrag niet opnieuw kan lenen. Dat kan bijvoorbeeld wel bij een doorlopend krediet. Ook is de rente op een persoonlijke lening vaak wat hoger dan bij zo’n doorlopend krediet. Het voordeel van de persoonlijke lening is echter dat je geen verrassingen meer krijgt, je weet precies waar je aan toe bent.
Denk er goed over na
Al met al kan een persoonlijke lening dus een prima oplossing zijn wanneer je direct geld nodig hebt. Het is echter wel aan te raden er goed over na te denken voordat je de lening definitief afsluit. Als je inkomsten bijvoorbeeld niet stabiel zijn, dan kan je in de problemen komen met het betalen van de maandelijkse kosten van de lening. Verdiep je er dus goed in en zorg dat je verschillende kredietverstrekkers met elkaar vergelijkt, om de beste lening te vinden.