Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Wanneer je wilt gaan investeren, dan heb je geld nodig. Hoe groter de investering is, hoe kleiner de kans is dat je het geld op je rekening hebt staan. Je moet dan dus gaan lenen. De vraag die zich dan onherroepelijk zal voordoen is of je beter af bent met een persoonlijke lening of juist met een doorlopend krediet. Voor beide vormen zijn voor- en nadelen te noemen. Dit betekent dus ook dat het per situatie kan verschillen wat de beste optie is. Om daar iets meer duidelijkheid in te verschaffen is het goed om op een aantal punten te letten.

Kiezen voor een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kies je wanneer eigenlijk alles al duidelijk is. Je weet hoeveel geld je nodig hebt en wanneer je het nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een nieuwe auto wilt kopen. Of wanneer er een baby op komst is en je de kinderkamer moet gaan verbouwen. Of elke andere verbouwing die je wilt doen. Omdat je precies weet wat je nodig hebt kan je dit dus ook heel concreet afspreken met de kredietverstrekker. Zo weet je de hoogte van je bedrag, de hoogte van je maandelijkse aflossing en de lengte van de looptijd.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Kiezen voor doorlopend krediet

De keuze voor een doorlopend krediet doe je juist wanneer er veel onzekerheden zijn. Een doorlopend krediet open je dan ook niet specifiek voor een bepaald doel. Het is eerder een handig hulpmiddel om onverwachte situaties te kunnen bekostigen. Denk bijvoorbeeld aan schade aan huishoudelijke apparatuur of je auto. Die wil je natuurlijk direct laten repareren of vervangen. In zo’n geval kan een doorlopend krediet uitkomst bieden. Het is immers logisch dat je budget niet direct een dergelijke grote investering toelaat. Toch kan je hem ook niet achterwege laten. Een doorlopend krediet is dan de uitweg.

Flexibiliteit versus zekerheid

Uiteindelijk zijn de verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet terug te brengen tot een verschil tussen zekerheid en flexibiliteit. Bij een persoonlijke lening is alles duidelijk en heb je dus veel zekerheid. Een doorlopend krediet kan van moment tot moment verschillen, maar is daarom dus ook flexibeler. Zo kan je hem bijvoorbeeld meerdere keren gebruiken en hoef je niet het hele bedrag keer op keer op te nemen. Dit kan natuurlijk heel veel voordelen bieden in verschillende situaties. Bedenk je daarom goed waar je het geld voor wilt gaan gebruiken. Dit kan de keuze makkelijker maken.

Vergelijken

Wanneer je zelf je keuze hebt gemaakt voor de leenvorm, dan is het ook nog belangrijk om te bepalen bij wie je dan precies gaat lenen. Je kunt hier hulp bij krijgen door gebruik te maken van vergelijkingssites of ervaringen van anderen. Zeker wanneer je een wat groter bedrag wilt gaan lenen is het verstandig om eerst even rond te kijken wat de verschillende aanbieders allemaal voor je kunnen betekenen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de hoogte van de rente, maar ook om randvoorwaarden zoals de mogelijkheid om boetevrij sneller af te kunnen lossen.