Persoonlijke lening aanvragen

Wie geld nodig heeft om te investeren kan dit het best doen door een persoonlijke lening af te sluiten. Je kunt een persoonlijke lening krijgen door er een aan te vragen bij een kredietverstrekker. Over het algemeen is dit een bank. Hier kan je aan de hand van de hoogte van het bedrag en de looptijd van de lening een aantal voorwaarden bij vaststellen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de hoogte van de maandelijkse aflossing en de rente op jaarbasis. Je zult hem dan wel eerst moeten aanvragen. Let daarbij op een aantal belangrijke punten die hierbij komen kijken.

Hoogte van het bedrag

Wanneer je geld wilt lenen door middel van een persoonlijke lening, dan gaat het vaak om bedragen van enkele duizenden euro’s. Dit begint bij ongeveer 2.000 euro en kan oplopen tot 75.000 euro. Dit geldt overigens ook voor een doorlopend krediet, een tegenhanger van de persoonlijke lening. Vaak kan je de lening aanpassen aan de reden waarvoor je het geld wilt lenen. Zo zijn er leningen waarvan de looptijd wat korter is, bijvoorbeeld omdat het geld voor een auto bestemd is. Een auto schrijf je ook sneller af dan bijvoorbeeld een verbouwing. Bovendien heeft het doel ook invloed op de hoogte van het leenbedrag.

Tip: als je van plan bent een persoonlijke lening aan te vragen dan is het verstandig om vooraf de kredietverstrekkers goed te vergelijken.

De looptijd van de lening

Een ander punt dat belangrijk is, is de looptijd van de lening. Dit is de tijd tussen het ontvangen van het bedrag en het terugbetalen van de laatste euro. Deze looptijd kan sterk verschillen per lening. Wel is het zo dat de looptijd bij een persoonlijke lening altijd vooraf wordt vastgesteld. Bij een doorlopend krediet is dit anders, daar zit over het algemeen geen looptijd aan vast, het is immers doorlopend. De looptijd wordt langer naarmate het bedrag dat je leent hoger wordt. Zo betaal je ongeveer altijd evenveel per maand aan aflossing. Soms kan het dus aantrekkelijk zijn iets meer te lenen.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

De aanvraag doen

Persoonlijke leningen bestaan al heel lang. Eigenlijk al zolang er banken bestaan. De aanvraag ervan is echter door de jaren heen wel iets veranderd. Vroeger ging dat heel officieel met een bezoek aan de bank en verschillende commissies die zich erover moesten buigen. Tegenwoordig gaat het grootste deel van de aanvraag online. Bij hele kleine leningen komt het zelfs voor dat het geheel online wordt afgehandeld. In andere gevallen wordt het voorwerk digitaal afgehandeld en de definitieve afsluiting ter plaatse. Je neemt dan contact op met de bank om te zeggen dat je akkoord bent met het voorstel. Deze kan dan zorgen dat de afhandeling in gang wordt gezet.

Het afhandelen

Wanneer zowel jij als de bank akkoord zijn over de voorwaarden van de lening en de hoogte van de leensom en de aflossing, dan kan de lening worden gesloten. Het bedrag wordt dan spoedig op je rekening overgemaakt en jij kan de investeringen gaan doen die je voor ogen had. Of dit nu een nieuwe auto is of een verbouwing maakt daarna voor de bank niet meer uit. Vanaf dit moment begint ook het maandelijkse ritueel van terugbetalen. Je moet iedere maand zorgen dat je het termijnbedrag aan aflossing en rente klaar hebt staan.