Lening oversluiten

Het oversluiten van je bestaande lening

Doorgaans zijn de meeste lening die worden afgesloten voor een langere periode. De periode van de lening staat bekend als de looptijd (waarin je de lening aflost). Tijdens deze periode kunnen rentetarieven van de betreffende lening worden aangepast door de aanbieder. Het is dus mogelijk dat de rente stijgt, maar het is eveneens mogelijk dat de rente daalt. Van tevoren is het nooit volledig duidelijk hoe de rentetarieven zich ontwikkelen. Er bestaat echter een optie om een lening over te sluiten. Het kan verstandig zijn dat te doen wanneer de rente zodanig hoog is.

Voordelige rente

Het oversluiten van een lening is enkel zinvol wanneer dit financieel gunstig voor je uitpakt. Als je besluit om een lening over te sluiten naar een aanbieder die een lagere rente hanteert, zal dat een gunstig effect sorteren op je maandelijkse lasten. Je houdt dan maandelijks een groter bedrag over, je kunt zodoende meer geld besteden aan het aflossen van een lening of je kunt het grotere bedrag opzij zetten zodat het sparen voorspoediger verloopt. Naast de lagere rente zijn er ook andere punten die het oversluiten van een lening gunstig maken. De voorwaarden verschillen per aanbieder, dus het kan op diverse punten aantrekkelijk zijn een lening over te sluiten.

Wisseling van kredietverstrekker

Diverse leningen bieden de gelegenheid om extra af te lossen, het is daarom wellicht nuttig om op een andere aanbieder over te stappen. Er zijn veel aanbieders die een vastgestelde looptijd aanhouden wat de lening betreft en daar dien je als schuldenaar uiteraard aan te voldoen. Veel mensen met een lening ervaren dit als prettig, het is om die manier namelijk vooraf al duidelijk hoeveel tijd het aflossen van een schuld in beslag zal nemen. Als er sprake is van veranderende rentes kan het financieel niet erg aantrekkelijk zijn om bij je huidige aanbieder te blijven. Daarom is het mogelijk een goede stap om een andere aanbieder te zoeken waar je de mogelijkheid om kosteloos extra (sneller) je lenen af te betalen als je dat uitkomt.

Boete voor versneld aflossen

Je kunt dus een aanbieder vinden bij wie je de lening sneller af kan lossen. Het is soms noodzakelijk een boete te betalen als je het bedrag sneller aflost dan afgesproken. Aangaande de rente kan het desondanks zinvoller zijn de lening sneller af te betalen, terwijl je ook de boete betaalt. In dat geval valt de boete toch lager uit dan de rente over de lening. Controleer dit echter goed en zorgvuldig alvorens je dit definitief besluit.

Redenen voor oversluiting

Verschillende situaties kunnen ertoe leiden dat het de moeite loont om te overwegen een lening over te sluiten. Wanneer je bijvoorbeeld meer dan één lening uit hebt lopen of als je over verschillende leningen rente aan het betalen bent. Ook als er sprake is van een bedrag in het rood dat groter is dan 2500 euro of wanneer je maandelijks een bedrag uitgeeft aan leningen die je met een credit card hebt betaald, is een oversluiting wellicht de moeite waard. Als een autofinanciering via een dealer aan de orde is, kan het oversluiten van een lening eveneens zinvol zijn.

Vergelijken op websites

Bij het oversluiten van een lening is het niet onbelangrijk dat je verschillende leningen bekijkt en vergelijkt. Op deze manier weet je of je een lagere rente kunt krijgen of een minder hoge maandlast zult betalen als je de lening oversluit. Diverse website van kredietverstrekkers hebben de optie leningen te vergelijken. Ook zijn er allerlei vergelijkingswebsites die je meer inzicht bieden op de mogelijkheden qua oversluiten. Het is tevens aan te raden om ervaringen van andere mensen in recensies op dergelijke websites te lezen, ook dit verschaft je inzicht.

Toetsen

Als je besloten hebt de lening over te sluiten en je hebt ook de nieuwe aanbieder benaderd, dient er nog één en ander te gebeuren alvorens de lening definitief wordt overgesloten. De nieuwe aanbieder vindt het namelijk belangrijk te toetsen of het risico voor hem aanvaardbaar is om je lening over te sluiten. Dit wordt getoetst door middel van het doorlichten van inkomsten en lasten. Wanneer je lage inkomsten of hoge lasten hebt (of wellicht allebei), kan dit voor de nieuwe kredietverstrekker een reden zijn om een oversluiting te weigeren.