Laagste rente persoonlijke lening

Waar vind ik de laagste rente over mijn lening?

Na de crisis van enkele jaren geleden is de rente op spaartegoeden in een vrije val terecht gekomen en er zijn gaan zelfs al stemmen op om deze negatief te laten zakken. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de rente op alle soorten leningen en dan de persoonlijke lening in het bijzonder. Was het tot voor kort nog lastig om een rentepercentage te vinden onder de 10 % voor dat soort leningen, tegenwoordig zijn rentepercentages van 4 tot 5 procent eerder regel dan uitzondering. Ter vergelijking: vorig jaar nog was dit de rente voor een langlopende hypotheek.

Recessie

Het algemene rentepercentage voor banken onderling wordt vastgesteld door De Nederlandse Bank en is een zuivere graadmeter voor de mate waarin een land in een recessie verkeert. De aloude econoom Keynes heeft namelijk de stelling geponeerd dat en lage rente noodzakelijk is om consumenten tot grotere uitgaven te bewegen. Naar zijn mening is een lage rente op de spaarrekening een reden voor de gemiddelde inwoner een reden om eerder andere investeringen aan te gaan dan hun overgeschoten kapitaal op de bank te zetten. Dezelfde lage rente trekt dan door naar leningen, waardoor het voor de gemiddelde consument niet alleen makkelijker maar ook aantrekkelijker wordt om een lening aan te gaan voor een grote aanschaf.

Op dit moment is de economische situatie in Nederland duidelijker minder rooskleurig dan voor de val van de banken, maar een recessie is nog net een te groot woord. Prijzen van eerste levensbehoeften zijn nog redelijk in balans, de huizenmarkt is redelijk aan het bijtrekken en de arbeidsmarkt is ook steeds minder slecht aan het worden. Reden genoeg dus voor een intelligente lener om nu uit te kijken naar de mogelijkheden van financiering, die het best bij jou passen.

Rente niet zaligmakend

Helaas is het zoeken van een goede lening, net als alles wanneer het om financiën gaat, niet voor iedereen een één twee drietje. Simpelweg een aantal verschillende offertes laten komen en kiezen voor de mogelijkheid met 4 % rente in plaats van de 5 % is niet altijd een optie.

In tegenstelling tot alle leningen, die direct met de aankoop van een huis te maken hebben is bij een persoonlijke lening – of het nu gaat om een doorlopend krediet of een vast bedrag – de rente (bijna) nooit fiscaal aftrekbaar. Dat maakt de maandlasten qua rente netto even hoog als bruto en dat is dus uit te rekenen. Ook moet je kijken naar de looptijd van je lening en de hoogte en manier van aflossen. Met de toenemende aandacht om consumenten aan het lenen te krijgen en de groter wordende vraag komen er steeds meer maatwerk producten op de markt om iedereen een passende oplossing te kunnen bieden.

Rechte lijn

Als je behoort tot die groep mensen die het belangrijk vindt, dat je niet alleen niet te veel betaald voor de diensten die je afneemt en graag precies weet wat er maandelijks aan vaste lasten uitgaat is een persoonlijke lening (doorlopende kredieten zijn per definitie altijd duurder en kunnen gedurende de looptijd veranderen van percentage en aflossing) met een lineair verloop noodzakelijk. Hierbij wordt een rentepercentage vastgesteld voor de gehele looptijd en de aflossing begint laag en wordt steeds groter. Dit zorgt voor zekerheid qua maandlasten want die blijven de gehele looptijd hetzelfde. Alleen voor de bank zijn er wijzigingen.

Bijvoorbeeld bij een lening van 10.000 euro waarvoor gedurende de hele looptijd 100 euro per maand aan rente en aflossing wordt betaald is de verhouding voor de bank het eerste jaar 12*95 euro rente en 12*5 euro aan aflossing en het laatste jaar is dat precies omgekeerd. Dit soort leningen heeft ook voor de bank een zekerheid in zich, waardoor hierbij vaak ook het rente percentage lager is. Nadeel is dat bij lineaire leningen het rente percentage gedurende de hele looptijd gelijk blijft. Vooral bij lange looptijden kan dit betekenen dat je op ene bepaald moment meer rente betaald dan op dat moment gevraagd wordt door andere geldschieters. Aangezien de rente op dit moment historisch laag staat, ligt het niet voor de hand dat dit tot een probleem gaat leiden. Veel lager dan nu zal de rente niet zakken, maar het is wel iets om rekening mee te houden bij het afsluiten van een lening.

Op de gok

Ben je avontuurlijker ingesteld of vind je het belangrijk dat je te allen tijden betaald wat redelijk is (te weten nooit te veel, maar op andere momenten ook niet te weinig) is een doorlopend krediet of een lening met een variabel rente percentage meer iets dat in jouw straatje past. De bank biedt je een bedrag aan dat je met een vast bedrag per maand terugbetaald. Daar bovenop komt iedere maand het op dat moment geldende rentepercentage over het nog openstaande bedrag.

Dit soort leningen is voor jou en voor de bank geen bron van zekerheid, waardoor het rentepercentage vaak iets hoger ligt dan bij een lineaire lening. Dit soort leningen afsluiten is dus vaak een prima keus in perioden dat de rente hoog ligt, want de kans dat je gedurende de looptijd minder gaat betalen qua rente is zeker aanwezig. Voor relatief kleine bedragen is het vaak de gok niet waard en op het moment, dat je niet binnen afzienbare tijd een rente daling verwacht is het ook niet de voor de hand liggende keus. Zou de rente namelijk pas over enkele jaren dalen dan heb je inmiddels zo veel afgelost dat je maandelijkse betalingen sowieso al lager zijn geworden.

Kortom: in een periode dat de rente laag is, is het handig om voordat je enig contract aangaat je contact opneemt met een van de vele bureaus die bijstaan bij het in kaart brengen van jouw wensen en mogelijkheden. Zo omzeil je de valkuilen in het financiële landschap.