Overal waar reclame wordt gemaakt voor een lening zie je tegenwoordig in grote letters de waarschuwing: Let op: Geld lenen kost geld! Maar hoe duur is geld lenen nou echt? En moet je je laten afschrikken door de negatieve verhalen die je wel eens hoort van mensen die een lening hebben afgesloten?

Het korte antwoord


Kort gezegd valt niet te ontkennen dat het lenen van geld kosten met zich meebrengt. De partij die geld voorschiet moet tenslotte ook winst maken op de dienst die ze levert. Dit komt er in de praktijk op neer dat je op elk geleend bedrag een bepaald percentage rente betaalt. Zo zal het bedrag dat je terugbetaalt dus altijd hoger uitvallen dan het bedrag dat je aanvankelijk hebt geleend.

Het echte antwoord


Toch kan lenen voordelig zijn. Het geeft je immers meer vrijheid om grote aankopen te doen zonder dat je hiervoor eerst jarenlang moet sparen. De kunst van het lenen is dan ook niet de kunst van het terugbetalen of de kunst van het zuinig zijn. De kunst van lenen is de kunst van plannen. De twee meest voorkomende leenconstructies zijn een doorlopend krediet en een persoonlijke lening.

Een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is geschikt voor als je geen vast bedrag wil lenen maar juist de behoefte hebt aan een buffer, een soort spaarpotje waar je af en toe geld uit kan halen als je even krap zit. Het voordeel van een soortgelijke lening is dat je te allen tijde kunt afbetalen en dat je het afbetaalde bedrag ook weer opnieuw kunt lenen. Een doorlopend krediet is dus een flexibele lening die zich kan aanpassen aan jouw leven en jouw wensen. Het nadeel ervan is dat je hierdoor nooit precies weet hoe lang de lening zal duren en dat het rentepercentage gedurende de looptijd kan veranderen.

Een persoonlijke lening


Een persoonlijke lening is wat dat betreft een stuk overzichtelijker: Je leent eenmalig een bepaald bedrag en betaalt vervolgens elke maand een gedeelte hiervan terug, inclusief een vooraf vastgesteld rentepercentage. Een persoonlijke lening is dus vooral aan te raden als je eenmalig een bedrag nodig hebt, bijvoorbeeld voor het kopen van een auto of een verbouwing. Vanaf het moment dat je de lening aangaat weet je hoe lang je eraan vast zit. Het nadeel van een persoonlijke lening is dat je bij het merendeel van de kredietverstrekkers het geleende bedrag niet eerder kan afbetalen. Zij verdienen immers geld op de rente die je maandelijks betaalt en lopen dus inkomsten mis wanneer je de lening plotseling sneller zou afbetalen.

Het juiste antwoord


Geld lenen is in feite hetzelfde als geld uitgeven: Je kunt het maar één keer doen. Geld lenen is dus zeker een goede methode om over geld te beschikken, maar het spreekt voor zich dat je dit weloverwogen moet doen en dat je je hierbij goed moet laten informeren. Een doorlopend krediet is flexibel maar onzeker. Een persoonlijke lening is overzichtelijk maar stug. Het is uiteindelijk aan jou om te bepalen hoe jouw karakter en jouw bestedingsgedrag het beste past bij een lening, en hoe duur een lening voor jou dus precies gaat zijn.