Kom je in aanmerking voor een lening?

Als je geld wilt lenen dan zal je daarvoor goedgekeurd moeten worden, niet iedereen kan zomaar een lening aanvragen. Enkele factoren welke bepalend zijn bij de aanvraag van een lening zijn, je leeftijd, je inkomen, je gezinssamenstelling, je vaste lasten en of je negatief geregistreerd staat bij het BKR. Of je dus in aanmerking komt om een lening af te sluiten is van meerdere factoren afhankelijk.

Goedkeuring bij de aanvraag van een lening

Voordat je de leningen gaat vergelijken zul je eerst getoetst moeten worden door de kredietverstrekker. Pas als je positief getoetst bent dan kan je een offerte aanvragen of je verdiepen in de rentetarieven van de verschillende kredietverstrekkers.

Inkomen en geld lenen

Je zult als je een lening gaat aanvragen een vast inkomen moeten hebben. De kredietverstrekker wil zo weinig mogelijk risico lopen en er zeker van zijn dat je de lening ook kunt terug betalen. Als je een vaste baan hebt of je ontvangt pensioen dan kan je gewoon een lening aanvragen. Maar als je een WW-uitkering of een bijstandsuitkering ontvangt dan is het niet mogelijk om een lening aan te vragen. Maar met een Wajong-uitkering, arbeidsongeschikheidsuitkering en een nabestaandeuitkering is het weer wel mogelijk om een lening aan te vragen. Er zijn echter wel enkele voorwaarden verbonden aan het lenen met een uitkering.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Maximale lening

Als je wilt berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen dan is je inkomen daar een bepalende factor in. Jouw inkomen bepaald niet alleen of je in aanmerking komt om geld te lenen maar ook wat de maximale lening zou kunnen zijn. Bij de aanvraag van een lening of dit nu een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een hypotheek is zal er altijd naar je inkomensgegevens worden gevraagd. Een maximale lening is voor de één €50.000,- en voor een ander kan dit €75.000,- zijn. De hoogte van de maximale lening is dus inkomensafhankelijk. Verder wil de kredietverstrekker jouw woonsituatie en maandlasten weten.

Minimale lening

De kredietverstrekker hanteert altijd een minimaal leen bedrag en in de meeste gevallen is dit € 2.500,-. Je kunt ook minder lenen maar dan zou je een minilening moeten aanvragen. Bij een minilening kan je leningen aanvragen vanaf een bedrag van €50,- en de maximale lening is bij de minilening €1000,-. Door het relatief lage bedrag wat je kunt lenen zijn de voorwaarden ook erg soepel, zo kun je een minilening aanvragen met BKR, zonder loonstrook en papierwerk.

Lenen met BKR

Als je een lening wilt aanvragen dan moet je je bedenken dat jouw aanvraag altijd gecontroleerd zal worden bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) in Tiel. Het is niet zo dat als je geregistreerd staat je geen lening kunt aanvragen. De zwaarte van de BKR-codering speelt ook een belangrijke rol als je een lening met BKR wilt aanvragen. Als je een lening met BKR aanvraagt dan moet je er rekening mee houden dat je of een hoge rente betaald of dat je geld leent tegen speciale voorwaarden.