Persoonlijke lening

We leven in een spaarzaam land en vrijwel iedereen heeft geld achter de hand, maar toch komt daar het moment dat je denkt aan een persoonlijke lening. Vaak is dat moment wanneer je net begint met een relatie of wanneer jij je eigen huis gaat inrichten. Je wil meer aanschaffen dan je op dat moment kunt permitteren, en met een lening valt zo’n financieel gat dan tijdelijk te dichten.

Wat voor soort lening is het

Sluit je een dergelijke lening af dan leen je in één keer een bepaald bedrag. Dat bedrag is een vast bedrag en vaak wordt het in bepaalde vastgestelde bedragen verstrekt. Je leent een vast bedrag wat je met een vaste rente in vaste maandtermijnen aflost. Dat doe je in een aantal vastgestelde termijnen, en de lening wordt zodanig verstrekt dat deze naadloos op jouw situatie aansluit. Zo’n persoonlijke lening is dan ook iets wat je niet zomaar afsluit; je moet er eerst goed over hebben gedacht voordat je geld gaat lenen.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Waarom berekenen hoeveel je kan lenen

Ga je geld lenen, dan is het zaak dat jij van tevoren berekent hoeveel je kan lenen. Dat klinkt wellicht betuttelend maar het is een tool die je wordt aangereikt om jou te beschermen tegen schulden die je niet in de toekomst kan aflossen. Jij wil niet met je gezin in de problemen en torenhoge schulden belanden dus het is zaak dat jij bij de aanvraag van een lening eerlijke gegevens verstrekt.

Welke zaken spelen een rol bij de aanvraag

Ga jij een persoonlijke lening afsluiten dan wordt er geïnformeerd naar een aantal zaken. Zo wordt er allereerst gekeken naar jouw persoonlijke situatie. Ben je alleenstaand dan zal je doorgaans minder uitgaven hebben dan wanneer je gehuwd bent. Heb je kinderen, dan heb je een nog hoger uitgavenpatroon. Kinderen kosten tenslotte enorm veel geld, en daar moet je rekening mee houden in dit geval. Verder wordt er gekeken naar jouw maandinkomen. Het wordt aangeraden om niet meer dan een bepaald percentage van je maandinkomen te betalen aan aflossing van een lening. Ben je gehuwd en is er sprake van een dubbel inkomen, dan is er ook meer bestedingsruimte voor de aflossing beschikbaar. Verder wordt er gekeken naar jouw huis; heb je een huurwoning of een koopwoning. Een huurwoning is doorgaans een stuk goedkoper dan een koopwoning, en dat geeft jou de gelegenheid om wat meer af te lossen per maand. Een koopwoning kan daarentegen als zekerheid fungeren voor een kredietverstrekker.

De test bij het BKR

Een persoonlijke lening zal eerst bij het BKR door een toets moeten worden gehaald. Hier staat geregistreerd of jij al een lening hebt. Een mobiel abonnement met telefoontoestel staat ook geregistreerd bij het BKR. Zo wordt er gekeken of jij de aflossing wel kan opbrengen. Ook deze lening wordt geregistreerd bij het BKR tot het moment waarop de laatste aflossing is gedaan. Zo zal jij niet snel via leningen in de financiële problemen geraken.