Kan iedereen geld lenen

Wanneer kan je geld lenen?

Het hangt dus van verschillende factoren af hoe hoog het bedrag is dat je kunt lenen. Maar kan iedereen dan zomaar naar een kredietverstrekker gaan om een persoonlijke lening af te sluiten? Zoals te verwachten valt zijn er ook uitsluitingen. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 21 jaar zijn om een lening af te kunnen sluiten. Ook kan het zijn dat een lening geweigerd wordt als je al lopende schulden hebt die eerst nog moeten worden afgelost. Daartoe kan een kredietverstrekker een BKR toetsing doen om na te gaan of je lopende schulden hebt of bijvoorbeeld bekend staat als wanbetaler.

Wat houdt een BKR toetsing in

De afkorting BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht om elke lening die afgesloten wordt aan te melden bij het BKR, of het nu gaat om een persoonlijke lening of een andere vorm van krediet. Het BKR houdt vervolgens de registratie bij van het betaalgedrag van de persoon aan wie de lening is verstrekt. Wanneer je stelselmatig te laat bent met betalen, of wanneer je helemaal niet aflost, dan zal een toetsing bij het BKR dus aantonen dat je betalingsachterstanden hebt. Op basis van zo’n toetsing kan een aanvraag voor een persoonlijke lening geweigerd worden.

Waar moet je op letten als je een persoonlijke lening wil afsluiten

Aan een persoonlijke lening zitten dus voor- en nadelen, maar als je voor een grote uitgave staat en je hebt besloten om een lening af te gaan sluiten, waar moet je dan op letten? Allereerst moet je je eigen financiële situatie goed in kaart brengen, zodat je weet hoeveel je maandelijks kunt aflossen. Daarnaast let je uiteraard op de hoogte van de rente dis je moet gaan betalen. Daarbij is het belangrijk verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Lenen kost hoe dan ook geld

Of je nu veel of weinig geld wil lenen, het is belangrijk om te onthouden dat geld lenen uiteindelijk altijd geld kost. Je betaalt namelijk niet alleen het geleende bedrag terug, maar ook nog eens een extra bedrag aan rente. Bedenk dus goed of je het geld echt wil lenen, omdat je het nu direct nodig hebt, of dat de uitgave wellicht nog even kan wachten en je het geld zelf bij elkaar kan sparen.