Hoe is de opbouw van rente samengesteld

Ga je geld lenen, dan is het goed om te weten hoe het zit met rente en de persoonlijke lening. Een persoonlijke lening is een oplossing wanneer je krap bij kas zit maar wel een grote uitgave moet doen. Het kan dan gaan over een nieuwe auto omdat de oude het heeft begeven maar het kan bijvoorbeeld ook een verbouwing zijn die je met een krediet wil financieren. Hoe dan ook, jij gaat een overeenkomst aan met een geldschieter dat je een bepaald bedrag leent en dat je dat over een vaste periode weer terug betaalt. We keken voor jou hoe het zit met de rente die je betaalt over een dergelijke lening en hoe dat bedrag is opgebouwd.

Een wisselend bedrag aan rente en aflossing

Ga je een persoonlijke lening aan, dan krijg je in één keer het bedrag van de lening op je bankrekening gestort. Dat is dus je schuld die je op dat moment hebt. Er wordt een afspraak gemaakt over de hoogte van de aflossing, en dat is een vast maandelijks bedrag. Vervolgens wordt er een berekening gemaakt. Je betaalt maandelijks een bedrag en dat is samengesteld uit rente en aflossing.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen
Welke rente bij jouw lening hoort heb je van tevoren al afgesproken met de geldschieter. De afbetaling van een persoonlijke lening bestaat uit een bedrag rente plus aflossing. Hoeveel je aan rente betaalt berekent de geldschieter voor jou. De rente wordt altijd berekend over het nog uitstaande bedrag aan schuld. Heb je de maximum schuld, dan heb je dus ook het hoogste bedrag aan rente. Geleidelijk aan wordt de verhouding minder. Er wordt namelijk een berekening gemaakt; totaal maandbedrag minus rente is aflossing. Dat houdt in dat je in het begin een heel lage aflossing betaalt en dat je door de jaren heen steeds minder rente en steeds meer aflossing betaalt.

Hoe zit het met de looptijd van een lening

Je zal altijd geneigd zijn om een lening voor een zo lang mogelijke periode te willen afsluiten. Je betaalt dan immers een lager bedrag aan aflossing wat de maandelijkse lasten aantrekkelijker maakt. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je een persoonlijke lening aangaat met een bepaald doel. Is dat doel een verbouwing, dan is het een goed idee. Je woont immers nog een behoorlijk aantal jaren in je huis en die kosten haal je er dus wel uit. Je betaalt in dat geval geen aflossing op je persoonlijke lening terwijl je allang elders woont.

Een ander verhaal wordt het wanneer je een persoonlijke lening afsluit voor een auto. Die rijd je doorgaans ongeveer 5 jaar voordat je een nieuwe koopt. Heb je een lening afgesloten die 10 jaar doorloopt, dan is het niet verstandig om een persoonlijke lening af te sluiten. Je betaalt dan nog 5 jaar door terwijl de auto allang niet meer in jouw bezit is. Je zal dus altijd de looptijd van de persoonlijke lening moeten laten afhangen van het gebruiksdoel van het geld.