Lening aanvragen voor uitvaart

Het gebeurt geregeld dat een overledene geen uitvaartverzekering heeft afgesloten en dat de nabestaanden met de kosten van de uitvaart achterblijven. De uitvaart kan betaald worden uit de erfenis maar als deze er ook niet is dan zullen de nabestaanden de uitvaart moeten betalen. Jij als nabestaande zal worden aangesproken om de uitvaart te bekostigen. Als je een uitkering hebt en daardoor geen geld bezit kan je een beroep doen op de Wet Bijzondere Bijstand. De Sociale Dienst zal de nabestaanden een bedrag lenen waarmee de uitvaart alsnog bekostigd kan worden.

Door een uitvaartverzekering af te sluiten voorkom je dat de nabestaanden met de kosten van jouw uitvaart achter zullen blijven.

Kosten uitvaart

De kosten voor een uitvaart in Nederland zijn tegenwoordig rond de €7.500,-. Dit bedrag is niet voor iedereen zomaar even te betalen. Naast het verdiet van het verlies van je dierbare kom je dan ook nog met de financiële afwikkeling van de uitvaart te zitten. Als je het bedrag voor de uitvaart niet bij elkaar kan krijgen dan zul je geld kunnen lenen. Als je een uitkering ontvangt dan kan je de lening via de Sociale Dienst aanvragen en anders zou je een persoonlijke lening kunnen aanvragen.

Uitvaartverzekering

Hoe vervelend deze situatie ook is het geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is om een uitvaartverzekering af te sluiten. Door een dergelijke verzekering op tijd af te sluiten ben je verzekerd dat de kosten van jouw uitvaart worden vergoedt. Je laat op deze manier jouw nabestaanden niet met de kosten van jouw uitvaart achter. Een uitvaartverzekering kost je enkele euro’s per maand en je voorkomt er een hoop ellende mee. De uitvaartverzekeraar waar jij de uitvaartverzekering afsluit zal de uitvaart netjes regelen en de nabestaanden zullen met een goed gevoel aan de uitvaart terug kunnen denken.

Lenen bij de Sociale Dienst

Als je geld moet lenen bij de Sociale Dienst dan is de hoogte van het bedrag wat je kunt lenen afhankelijk van de gemeente waar je woont. Allereerst zul je een kostenbegroting moeten laten opmaken door de uitvaartondernemer en deze kostenbegroting moet worden opgestuurd naar de Sociale Dienst en worden goedgekeurd. Als het bedrag voor de uitvaart is goedgekeurd dan zal dit worden overgemaakt naar de uitvaartondernemer. Je kunt daarna bepalen of je het bedrag in termijnen terug betaald aan de Sociale Dienst of dat je iedere maand een gedeelte van je uitkering laat inhouden.

Helemaal geen geld

Mocht je helemaal geen geld overhouden dan kun je ook nog aanspraak maken op de wet bijzondere bijstand. Deze wet is er voor noodgevallen en zal in bepaalde gevallen worden aangesproken.