Geen geld, toch die auto kopenGeld lenen voor het kopen van een auto

Je wilt een auto kopen of je huis verbouwen, maar je hebt het benodigde geld niet op de bankrekening staan. Om de aankoop toch te kunnen doen, kan je overwegen om een persoonlijke lening af te sluiten. Zeker als je precies weet hoeveel je nodig hebt. De kredietverlener stort het geld op je rekening en elke maand betaal je een vooraf overeengekomen deel daarvan af.

Ook de looptijd van de lening is al eerder bepaald. Allemaal heel overzichtelijk dus. Je weet precies waar je aan toe bent en dat schept duidelijkheid. Maandelijks betaal je rente en een deel aflossing van de lening. De rente wijzigt niet tijdens de looptijd. Het bedrag dat je betaalt is dus elke maand gelijk. 
Wil je een persoonlijke lening afsluiten, kijk dan goed of je de kosten van de lening wel kunt betalen. Let ook op de totale kosten, dus niet alleen de maandelijkse lasten. 
De meeste kredietverstrekkers bieden rekentools aan waarmee je dat zelf kunt berekenen.Looptijd van de lening


Hoeveel rente je betaalt hangt niet alleen af van de hoogte van het bedrag dat je leent, maar ook van de looptijd van de lening. Over het algemeen worden termijnen van één tot tien jaar aangehouden, maar leningen voor de duur van twaalf of vijftien jaar zijn ook mogelijk. Voor welke leningsperiode je kiest zal mede afhangen van het doel waarvoor je leent. Wil je die auto kopen en daar 6 jaar in rijden, dan is het misschien verstandiger om een kortere looptijd te kiezen. Niets is vervelender dan nog te moeten betalen voor iets dat je al niet meer hebt.

Persoonlijke situatie


Ook je persoonlijke situatie speelt een belangrijke rol. Kies je voor een hoger maandbedrag, dan zal je lening eerder afbetaald zijn. Bij een lager maandbedrag stijgen de totale kosten van de lening, want je betaalt wel iedere maand een lager bedrag, maar ook rente over een langere periode. Veel aanbieders hanteren een rekentool om te zien of je nog wel goed kunt rondkomen nadat de maandelijkse kosten zijn betaald.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%AanvragenBoetevrij aflossen


Je houdt een maand geld over en wilt extra afbetalen op je lening. Bij sommige persoonlijke leningen kan boetevrij worden afgelost. Maar let op, want niet iedere aanbieder geeft deze mogelijkheid. Die loopt daardoor immers rente-inkomsten mis. Denk je tussentijds af te willen gaan lossen, let dan dus op of de persoonlijke lening die je kiest deze mogelijkheid wel biedt.Aflossingsdeel wordt groter, rentedeel kleiner


De aanbieder bepaalt welk bedrag je iedere maand moet betalen. Dat is vooraf afgesproken. Het bedrag dat je aan de kredietverstrekker betaalt, blijft gedurende de hele looptijd van de lening gelijk. Het maandelijks te betalen bedrag bestaat deels uit aflossing en voor het andere gedeelte uit rente. Over het deel van de lening dat je nog moet aflossen betaal je rente. Dus naarmate je al langer betaalt, zal het deel dat je afgelost hebt steeds groter worden en het gedeelte dat je aan rente over de resterende lening betaalt steeds kleiner.