Rekening courant

Zou het niet handig zijn als je als particulier, net als een onderneming, gebruik zou kunnen maken van een rekening courant? Een soort mogelijkheid om alles te kunnen kopen op afbetaling of om zaken te kunnen financieren zodat je er later profijt van hebt. Wat je misschien niet weet is dat dit allang kan. Dit is namelijk nagenoeg hetzelfde als een doorlopend persoonlijk krediet. Je hebt dan namelijk altijd een mogelijkheid om zaken op afbetaling te kopen. De bank helpt je daar dan bij. Wie het heel goed bekijkt kan zelfs meer met een doorlopend krediet dan een bedrijf met een rekening courant.

Flexibiliteit

Een doorlopend krediet voor particulieren is flink wat flexibeler dan een rekening courant. De meeste zakelijke rekeningen kennen namelijk een vastgestelde looptijd. Je kunt dan als ondernemer binnen die periode weliswaar onbeperkt gebruikmaken van de mogelijkheid, maar daarna is het afgelopen. Bij een doorlopend krediet voor particulieren is dit niet het geval. Er is namelijk geen looptijd aan gekoppeld. Wanneer je eenmaal in het bezit bent van een doorlopend krediet kan je hiervan gebruik blijven maken zolang je hem niet sluit. Zo kan je dus meerdere keren lenen van dezelfde lening als dat nodig is. Iedere keer weer opnieuw.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Zelf de limiet bepalen

Een ander verschil is dat je min of meer volledig in eigen hand hebt hoe hoog de limiet van je doorlopend krediet is. Dit gaat natuurlijk in samenspraak met de bank. Maar je hebt wel de mogelijkheid om te verhogen of verlagen wanneer dit voor jou nodig is. Een krediet dat een onderneming met een bank afsluit kent vaak een teruglopende kredietlimiet. Iedere maand wordt het maximale bedrag iets verder verlaagd. Wel is het zo dat bedrijven vaak een krediet van een veel hoger bedrag kunnen afsluiten, tot wel meer dan het drievoudige van wat een particulier kan.

De overeenkomsten

Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten tussen beide vormen. Zo is het allebei een vorm van lenen waarbij je zelf kunt bepalen hoeveel je op elk moment van je lening gebruikt. Dit is anders dan een lening die voor een specifiek bedrag wordt afgesloten. Dit brengt onder meer met zich mee dat de aflossing lager kan uitvallen en dat er de mogelijkheid bestaat om de lening meerdere keren te gebruiken. Dit kan bij een persoonlijke lening en een zakelijke lening niet. Daarnaast is het zowel voor het doorlopend krediet als het zakelijk krediet mogelijk om versneld af te lossen. Zonder dat daar extra kosten bij komen kijken.

Rood staan

Beide vormen zijn het best te vergelijken met rood staan. Je kunt geld lenen van de bank zonder dat je een heel proces hoeft te doorlopen. Je hebt namelijk vooraf afgesproken met de bank dat je tot een bepaalde limiet meer geld kunt opnemen op voorwaarde dat je terugbetaalt met rente. Dit is zowel voor een zakelijk krediet als een doorlopend krediet net zo goed van toepassing. Zo heb je dus als ondernemer of als hoofd van het gezin wat speelruimte op het moment dat je met tegenslagen te maken krijgt. Dit is ook waarvoor deze vorm in het leven is geroepen.