Een lening oversluiten

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet kan op een bepaald moment heel voordelig zijn geweest. Daarom was het een goede zet om hem destijds af te sluiten. Maar door de jaren heen is de wereld veranderd en daardoor zijn er allerlei betere mogelijkheden gekomen. Desondanks zit jij nog altijd vast aan de lening die je destijds afsloot. Dat zou natuurlijk ook anders moeten kunnen. En gelukkig kan dat ook. Het is in veel gevallen namelijk mogelijk om een lening over te sluiten. Zo heb je dezelfde leenschuld, maar veranderen de voorwaarden. Dit kan jou als kredietnemer veel voordeel opleveren.

Binnen de bank of bij een andere bank

Het oversluiten van een lening kan op verschillende manieren. Zo kan je bijvoorbeeld bij de bank blijven waar je de lening ooit hebt afgesloten. Je geeft aan dat je graag gebruik wilt maken van de nieuwe voorwaarden en vaak is dat dan gemakkelijk te regelen en is binnen 24 uur de lening onder de nieuwe voorwaarden van kracht. Soms moet je wel aan een aantal zaken voldoen. Je kunt er echter ook voor kiezen om naar een geheel andere bank over te stappen. Veel banken bieden de mogelijkheid aan om zelf te onderzoeken of je goedkoper kunt zijn bij hen.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Alles bij elkaar

Stel dat je door de jaren heen een aantal verschillende leningen hebt afgesloten. Dit komt voor als je voor verschillende doelen geld hebt geleend. Dan kan je er bij het oversluiten voor kiezen om er een geheel van te maken. Je voegt het hele pakket aan restschulden samen om er een nieuw bedrag van te maken tegen een bepaald rentepercentage. Dit kan flink wat schelen als dat rentepercentage dan ook nog eens lager is dan dat van je huidige leningen. Bovendien maak je het dan voor jezelf een stuk overzichtelijker omdat je nog maar met één bedrag te maken hebt waar je maandelijks voor moet zorgen.

Kosten

Het oversluiten van een lening wordt vaak gedaan vanuit een kosten oogpunt. Doordat bijvoorbeeld de rente lager is, of doordat je boetevrij meer kunt aflossen kan je goedkoper van je schuld af komen. Dit is natuurlijk zeer aantrekkelijk. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom mensen met hun lening overstappen naar een andere bank of met hun huidige bank opnieuw onderhandelen over de lening. Het is echter wel zeer belangrijk om daarnaast oog te houden voor een aantal andere zaken. Dat de kosten lager zijn is namelijk niet het enige waar je op af moet gaan als je oversluit.

De voorwaarden

Naast de kosten die rondom je lening hangen zijn er ook tal van andere voorwaarden opgenomen in het contract dat je afsloot toen je de lening aanging. Let er daarom op dat je ook naar de andere voorwaarden kijkt als je een andere lening bij dezelfde bank of een andere bank gaat afsluiten. Als je met lagere kosten zit, maar alle andere voorwaarden zijn veel strenger, dan zit je dus alsnog met een probleem. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Ga dus niet alleen af op een vergelijking van de rente en de boetes die erbij komen kijken. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.