Een kredietlimiet
Wanneer je een persoonlijke lening afsluit, dan weet je precies wat je hebt. Bij een doorlopend krediet kan dit echter flink anders zijn. Dit biedt vooral veel voordelen met zich mee. Je kan namelijk heel flexibel handelen. Banken werken hier ook aan mee. Zo zijn er veel mogelijkheden om tussentijds dingen aan de voorwaarden van je doorlopende krediet te wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen of verlagen van je kredietlimiet. Hiermee kan je zorgen dat je meer speelruimte hebt, of juist zorgen dat je aflossing bedrag lager wordt omdat je limiet omlaag gaat. Dit is heel gemakkelijk te verzorgen.
Het verhogen van de limiet
Wanneer je leven verandert, dan heeft dit vaak ook betrekking op je financiële situatie. Om hier goed mee om te kunnen gaan is het verstandig om na te denken over de limiet die je aan je persoonlijk krediet hebt gegeven. Toen je nog een twintiger was, was een limiet van 5.000 euro misschien ruimschoots voldoende. Maar als veertiger met een hypotheek, een gezin en een huishouden kan het best weleens zo zijn dat je het vijf- of tienvoudige nodig hebt. In zulke gevallen kan je ervoor kiezen om de limiet op te voeren. De bank speelt hier natuurlijk ook een rol in.
Aanbieder | Rente | |
---|---|---|
Kredietspotter | 4.4% | Aanvragen |
Leningmakelaar | 4.4% | Aanvragen |
Tijdelijke oplossing
Het verhogen van de kredietlimiet kan ook een tijdelijke maatregel zijn. Soms heb je even direct veel geld nodig. Denk bijvoorbeeld aan schade aan het dak van je woning door storm. Zolang de verzekering niet dekt, of dit misschien helemaal niet gaat doen, zal je toch iets anders moeten bedenken. Dergelijke reparaties kunnen al snel duur uitvallen. In dat geval kan je in plaats van een tweede lening aangaan ook kiezen voor een verhoging van je kredietlimiet. Wanneer je vervolgens aan het aflossen slaat kan je deze dan weer naar beneden bijstellen als je weer op schema zit.
Rood staan
Eigenlijk is een doorlopend krediet niets anders dan wat mensen altijd ‘rood staan’ noemden. Je kunt meer geld van je bankrekening halen dan je er op hebt staan tot een bepaald maximum. Een regel hiervoor die banken hanteren is dat je 18 jaar of ouder moet zijn. Alleen als je volwassen bent kun je hierover een afgewogen beslissing nemen. Dit geldt nog meer omdat verhogen van de limiet tegenwoordig heel gemakkelijk online te regelen is. Er is dus bijna geen persoonlijk contact meer. Dit betekent dat de controle ook meer op jezelf aankomt. Sommige banken noemen dit overigens nog altijd rood staan.
De limiet juist verlagen
Je kunt ook kiezen om de limiet juist te verlagen. Niet alleen nadat je hem eerst hebt verhoogd, maar ook vanaf het bedrag dat je ooit als uitgangspunt had afgesproken. Misschien ben je bijvoorbeeld meer gaan verdienen in de tussentijd. Dan heb je dus ook grote kans dat je minder gebruik hoeft te maken van je krediet. In dat geval is het een goed idee om de limiet iets te verlagen. Onder meer omdat je dan, wanneer je wel iets leent, een lager aflossingsbedrag en een lagere rente betaalt als je gaat aflossen.