Een doorlopend krediet afsluiten

Het leven zit vol verrassingen. Sommige van deze verrassingen kosten geld. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je wasmachine het ineens begeeft. Het brengt je in een vervelende positie. Je hebt namelijk een wasmachine nodig, maar je had je budget al voor andere zaken ingeruimd. Hoe kan je dat dan oplossen? Voor de meeste mensen is het afsluiten van een doorlopend krediet dan de beste mogelijkheid. Daarmee heb je namelijk altijd direct dat extra beetje geld beschikbaar dat nodig is om onverwachte investeringen te kunnen bekostigen. Zonder dat je eerst het hele proces van een lening aanvragen hoeft te doorlopen.

Persoonlijk of zakelijk

Een doorlopend krediet komt in verschillende vormen. Het beste onderscheid is te maken tussen een persoonlijk doorlopend krediet en een zakelijk doorlopend krediet. Uiteraard is de ene vorm het best voor particulieren en de andere vorm voor ondernemers. Want ook wanneer je een bedrijf probeert op te zetten of groeikansen wilt benutten heb je soms weleens snel wat extra geld nodig. Daarom is ook voor bedrijven een doorlopend krediet vaak een goede mogelijkheid. In principe werken beide vormen op gelijke wijze. Dat betekent dat je dus altijd kunt aankloppen bij de bank wanneer jij het geld nodig hebt.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Hoe werkt een doorlopend krediet?

Eigenlijk is het heel gemakkelijk. De naam geeft eigenlijk al aan wat het inhoudt. Je sluit een krediet af dat zolang jij geen tegenbericht geeft blijft bestaan. Stel dat je met jouw kredietverstrekker afspreekt dat je een krediet van tienduizend euro wilt. Als alles in orde is op het gebied van je kredietgeschiedenis, dan krijg je dus de mogelijkheid om tienduizend euro op te nemen en af te lossen wanneer jij dit nodig hebt. In zijn geheel of in delen. En wanneer je alles hebt afgelost, dan heb je dus weer een krediet van tienduizend euro wat je kunt gebruiken.

Maandelijkse bedragen

Het is wel belangrijk om te melden dat het over het algemeen zo is dat er een maandelijks bedrag aan aflossing en rente wordt afgesproken. Dit betekent dus dat je weliswaar kunt opnemen en aflossen wanneer jij dit nodig hebt, maar dat je ook wel daadwerkelijk moet gaan aflossen wanneer je geld opneemt. Dit is natuurlijk niet meer dan logisch. Uiteindelijk blijft ook een persoonlijk doorlopend krediet een vorm van lenen. Het aflossingsbedrag, inclusief de rente, spreek je af met de kredietverstrekker op het moment dat je het krediet afsluit. Zo is voor iedereen vanaf het begin duidelijk wat er verwacht wordt.

Extra aflossen

Het grote voordeel van een doorlopend krediet is dat je ook sneller kunt aflossen dan het tempo dat je hebt afgesproken. Stel dat je een onverwachte meevaller hebt en daardoor wat extra geld in handen krijgt. Dan kan je dit mooi gebruiken om je krediet wat sneller aan te vullen. Dat scheelt je ook direct wat rentekosten omdat je eerder van je schuld af bent. Bovendien is sneller aflossen in de meeste gevallen ook nog eens geheel boetevrij. Je hoeft dus geen cent extra te betalen als je sneller van je schuld af kunt komen.