Doorlopend krediet vergelijken

Vergelijk de doorlopend krediet aanbieders

Iedereen zit wel eens even krap bij kas. Als op dat moment dan ook je wasmachine of je auto het begeeft, kan je genoodzaakt zijn een lening af te sluiten. Als particulier maak je in zo’n geval gebruik van een consumptief krediet. Onder het consumptief krediet vallen zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet. Voor welke lening je kiest, hangt af van wat je ermee wilt. Heb je geld nodig voor een directe, noodzakelijke aanschaf? Of verkeer je in een situatie waarbij je voor langere tijd wel een extra buffer kunt gebruiken? In het laatste geval kan je dan beter kiezen voor een doorlopend krediet.

Doorlopend krediet als langdurige oplossing

In tegenstelling tot de persoonlijke lening, die je meestal voor korte tijd aangaat en voor een specifiek bedrag, is het doorlopend krediet meer geschikt als langdurige oplossing. Zoals gezegd sluit je een persoonlijke lening meestal af voor een specifiek doel en start je direct met het aflossen van het krediet. De looptijd, die je bent overeengekomen bij het afsluiten van de lening, staat vast. Net als de rente over de gehele periode. Het grote voordeel daarvan is dat je precies weet hoeveel je moet betalen. Nadeel is dat je het afgeloste bedrag niet meer kan opnemen. Dus als je nog meer geld nodig hebt, moet je opnieuw een lening aanvragen. Met een doorlopend krediet heb je dat probleem niet. Je hebt als het ware een extra potje dat je altijd kunt aanspreken.

Het doorlopend krediet

De naam zegt het al: het doorlopend krediet is een leenvorm zonder einddatum. Wanneer je een doorlopend krediet afsluit, bespreek je met de geldverstrekker hoe hoog de limiet is die aan je krediet wordt gesteld. Zolang je binnen die limiet blijft, mag je opnemen en aflossen (en weer opnemen) zo vaak en zo veel je wilt. Het doorlopend krediet is dus met name geschikt voor mensen die voor een langere termijn extra bestedingsruimte willen hebben. Ze hebben misschien niet direct een bepaald doel voor ogen, maar vinden het prettig dat ze, als het nodig mocht zijn, toch gebruik kunnen maken van een extraatje.

Voordelen van een doorlopend krediet

Groot voordeel, en de voornaamste reden waarom mensen een doorlopend krediet afsluiten, is dat je te allen tijde extra geld kunt opnemen en naar eigen inzicht kunt besteden. Je hoeft niet de volledige ruimte van je krediet te gebruiken en betaalt alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen. Zelfs als je al een deel van je doorlopend krediet hebt afgelost, kun je het ook op ieder moment weer aanspreken.

Nadelen van een doorlopend krediet

Het steeds weer opnieuw op kunnen nemen binnen de bestedingsruimte van je limiet, is voor sommige mensen juist een nadeel. Het is namelijk heel verleidelijk om, ook nadat je een deel hebt afgelost, toch af en toe weer wat extra geld op te nemen. Op die manier kan het heel lang duren voordat je je doorlopend krediet daadwerkelijk hebt afbetaald. Als dat überhaupt al gebeurt. Ondertussen loopt de rente wel gewoon door. Bovendien is de rente bij een doorlopend krediet flexibel en kan die bij het aangaan van de lening veel gunstiger zijn, dan na een jaar als je volop gebruik maakt van het krediet.

Rentepercentages vergelijken

Er zijn genoeg websites te vinden, die de rentepercentages van het doorlopend krediet van verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Om een doorlopend krediet aan te vragen, zal je eerst een paar persoonlijke gegevens moeten overleggen. In de meeste gevallen zal je moeten aangeven wat je leeftijd is, of je een koop- of een huurhuis hebt en wat voor dienstverband je hebt. Ook je huidige inkomen en het gewenste leenbedrag zijn natuurlijk van belang. Vervolgens krijg je een overzicht met daarin de actuele rente, die op dit moment voor het doorlopend krediet is vastgesteld. Deze kan echter gedurende de looptijd van het krediet wijzigen.

Productvoorwaarden vergelijken

Naast de rentepercentages zijn er nog veel meer kenmerken van het doorlopend krediet die je met elkaar kunt vergelijken. Iedere geldverstrekker hanteert bepaalde productvoorwaarden. Dat zijn voorwaarden die doorslaggevend zijn voor het al dan niet verstrekken van de lening. Net zo belangrijk als de hoogte van de rente, die je moet gaan betalen, is bijvoorbeeld de minimale maandtermijn, die je moet gaan aflossen. Ook wordt er gekeken naar de maximale aanvangsleeftijd en eindleeftijd. En bij sommige kredieten ben je verplicht een minimum bedrag op te nemen. Genoeg voorwaarden te vergelijken dus.

Maandelijkse aflossing

Zodra je geld hebt opgenomen van je doorlopend krediet, zal je rente en aflossing moeten betalen. De rente die berekend wordt, heb je kunnen zien in het rente overzicht. Mocht deze gedurende de looptijd van je lening wijzigen, dan zal de geldverstrekker je daarvan op de hoogte stellen. Het bedrag dat je maandelijks zal moeten aflossen, is minimaal een vastgesteld percentage, maar mag uiteraard ook meer zijn. Het percentage dat je verplicht maandelijks af moet lossen, kun je bij het aangaan van je doorlopend krediet meestal zelf aangeven en varieert tussen 1%, 1,5% en 2%.

Ga verstandig om met je doorlopend krediet

Als je uiteindelijk je keuze gemaakt hebt en het voor jou gunstigste doorlopend krediet hebt afgesloten, ga er dan wel verstandig mee om. Gebruik het echt alleen voor datgene waar je het in eerste instantie voor bedoeld had en houdt goed in de gaten wat het je allemaal kost. Een doorlopend krediet zou je immers moeten helpen en niet in de problemen moeten brengen.