Berekenen van het doorlopend krediet

Wanneer je niet per se met een reden geld leent, maar het geld gewoon nodig hebt om af en toe onverwachte uitgaven te kunnen doen, dan ben je het best af met een keuze voor een doorlopend krediet. In principe kun je dan opnemen en aflossen naar eigen inzicht, mits je je aan de afspraken houdt. Toch zijn er wel wat regels waar je rekening mee moet houden. Zo zit er bijvoorbeeld een limiet aan wat je aan krediet kunt opnemen. Maar hoe wordt dit plafond bepaald? Met andere woorden, kan je een doorlopend krediet berekenen?

Je situatie

Eigenlijk is het zo dat een kredietlimiet afhankelijk is van wat jij wilt lenen. De meeste banken gaan voor particulieren tot ongeveer 75.000 euro, wat dus zou betekenen dat iedereen dit zou kunnen lenen. Toch zijn banken hier wel enigszins terughoudend in. Je moet daarom dus wel wat informatie over jezelf en je situatie aanleveren. Dingen die van belang kunnen zijn voor je maximale bedrag zijn je leeftijd, hoe hoog je inkomen is en of het een stabiel inkomen is, je andere leningen zoals een hypotheek en je status bij het BKR. Wanneer hier niets op is aan te merken kan je maximaal lenen, in andere gevallen wordt de limiet iets lager.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

De voordelen en nadelen

Er zitten natuurlijk net zo goed voordelen als nadelen aan een hoge kredietlimiet. Het voordeel is dat je veel speelruimte hebt en dus tegenslagen gemakkelijk kan opvangen. Bovendien heb je altijd geld voor buitenkansjes. Als je een aankoop wilt doen dan kan dat. Tegelijkertijd schuilt hier ook het gevaar in. Het kan namelijk zo zijn dat je iets te gemakkelijk wordt met betrekking tot uitgeven. Voor je het weet heb je een flinke schuld staan die je ook weer moet zien af te lossen. Je betaalt immers alleen rente over het opgenomen bedrag, maar als je alles opneemt wordt dit flink duur.

Weten wat je nodig hebt

Wanneer je weet wat je nodig hebt zijn er ook andere oplossingen dan een doorlopend krediet. Er zijn namelijk verschillende vormen van lenen die hier heel geschikt voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van een persoonlijke lening. Als je eenmalig gepland een investering wil of moet doen, dan kan je dit doen met behulp van een vaste lening die je vervolgens maandelijks afbetaalt. Heb je te maken met nood aan direct een bepaald klein bedrag, tot ongeveer 1.000 euro, dan kan een minilening een oplossing zijn. Je leent dan geld dat je binnen twee weken tot een maand ook weer aflost.

De opties

Uiteindelijk zijn er dus zeer veel mogelijkheden om je financi├źn op orde te brengen. Het is daarom goed om veel informatie te verzamelen en de opties te vergelijken. Kijk daarbij naar de kosten, de mogelijkheden en de voorwaarden. Je kunt hiervoor vergelijkingssites gebruiken, maar je kunt ook zelf de verschillende mogelijkheden nog eens naast elkaar leggen. Uiteindelijk zal je dan een afgewogen keuze kunnen maken die het beste is voor de situatie waarmee jij te maken hebt.