Doorlopend krediet aanvragen

Waar een doorlopend krediet aanvragen?

Wil je online een doorlopend krediet aanvragen, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Net als bij het aangaan van een lening in een bankfiliaal of op het kantoor van een andere kredietverstrekker, zal je het een en ander aan persoonlijke gegevens moeten overleggen. Daarnaast moet je zelf natuurlijk duidelijk voor ogen hebben welk bedrag je wilt lenen en hoeveel je maandelijks wilt aflossen. Maar er zijn meer dingen waar je mee te maken krijgt als je een doorlopend krediet gaat aanvragen.

Welk bedrag kun je lenen?

Op de sites waar je kredieten kunt vergelijken, kun je ook heel gemakkelijk je maximale leenbedrag berekenen. Het heeft immers geen zin om een aanvraag te doen voor een bedrag dat buiten je bereik ligt en zeker zal worden afgewezen. De limiet van je doorlopend krediet zal afhangen van je inkomen, het type dienstverband dat je hebt (loondienst of zelfstandige bijvoorbeeld), je leeftijd en van het feit of je eigenaar bent van een koophuis of dat je huurt. Aan de hand van deze gegevens en de minimale aflossing die je wilt betalen, kun je zien welk bedrag je zou kunnen lenen.

Findio
Tot € 75.000
Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Scherpe rentetarieven
Geldshop
Tot € 75.000
Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Lenen voor ZZP'ers
Kredietspotter
Tot € 100.000
Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Zeer lage rente
Nederlands Krediet Collectief
Tot € 75.000
Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Laagste rentetarieven

Hoe hoog is de rente die je moet betalen?

In sommige gevallen ben je niet verplicht direct een minimum bedrag van je doorlopend krediet op te nemen. Maar bij andere geldverstrekkers is dat wel een voorwaarde. Wanneer dat het geval is, ga je ook meteen rente betalen over het opgenomen bedrag en zal je maandelijks een percentage moeten gaan aflossen. De rente kan aanzienlijk per aanbieder verschillen en ook gedurende de looptijd van je krediet nog veranderen. Houdt daarom in de gaten welk percentage voor jouw lening geldt en stap over als je ergens anders goedkoper kunt lenen.

Kan iedereen een doorlopend krediet aanvragen?

Aanvragen kan altijd, maar of je aanvraag ook geaccepteerd wordt, zal afhangen van een aantal criteria. Kredietverstrekkers houden niet alleen rekening met je inkomen en woonsituatie, maar kijken ook naar je leeftijd. Soms is er een maximale aanvangsleeftijd. Ben je ouder dan dat, dan zal je geen lening meer worden verstrekt. Dat risico loop je ook met een maximale eindleeftijd. Ligt deze maximale eindleeftijd bijvoorbeeld op 70 jaar, dan zal je op je 68e waarschijnlijk geen doorlopend krediet meer kunnen afsluiten. Ook bestaande schulden, zoals een hypotheek of studieschuld kunnen de acceptatie beïnvloeden. En een negatieve BKR-registratie zal het afsluiten van een doorlopend krediet erg moeilijk, zo niet onmogelijk maken.

Overige kosten waar je rekening mee moet houden

Naast de te betalen rente en de maandelijkse aflossingen kunnen er nog meer kosten verbonden zijn aan het afsluiten van een doorlopend krediet. Bijvoorbeeld wanneer je bij je doorlopend krediet gelijktijdig een verzekering afsluit, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een overlijdensrisicoverzekering. Wanneer je dit via een tussenpersoon regelt, mag deze daar kosten voor berekenen. Advieskosten, afsluitkosten of bemiddelingskosten mogen nooit berekend worden bij het afsluiten van een lening. Dit is bij wet verboden.

Benodigde documenten bij het aanvragen van een doorlopend krediet

Of je nu online een aanvraag voor een doorlopend krediet indient of dat bij een financieel kantoor of een bank doet, je zult altijd persoonlijke documenten moeten kunnen laten zien. Allereerst natuurlijk een geldig legitimatiebewijs. Dat is een paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Daarnaast wordt er altijd naar een bewijs van je inkomen gevraagd. Een recente loonstrook is dan ook essentieel. Tot slot heb je een bankafschrift nodig of een geprint bewijs van je internet bankieren. Dit dient om te controleren of het rekeningnummer en de tenaamstelling ook daadwerkelijk klopt met de rest van je gegevens. Als alle gegevens gecheckt en in orde zijn kan het doorlopend krediet worden aangevraagd.

Binnen welke termijn kun je over je doorlopend krediet beschikken?

Als je online een aanvraag doet bij een kredietverstrekker en alle benodigde informatie meteen mee kunt sturen, dan zou je in principe dezelfde dag nog een offerte per email kunnen ontvangen. Ook als de geldverstrekker nog extra vragen heeft of aanvullende gegevens wil hebben, kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat er binnen één of twee werkdagen contact met je opgenomen zal worden. De meeste instanties zullen jouw doorlopend krediet zo snel mogelijk willen activeren. Dus als je nadat je de offerte hebt ontvangen direct akkoord gaat en de overeenkomst tekent, dan kun je in de meeste gevallen binnen een week over je doorlopend krediet kunnen beschikken.

Extra aflossen

Een van de voordelen van een doorlopend krediet is dat je kunt opnemen en aflossen wanneer je wilt. Je gaat pas rente betalen zodra je gebruik maakt van je krediet en geld hebt opgenomen. Behalve de verplichte minimum aflossing per maand, hoef je het geleende bedrag niet binnen een bepaalde termijn terug te betalen. Maar omdat je rente verschuldigd bent over het uitstaande bedrag, scheelt het je wel in kosten wanneer je zo snel mogelijk terug betaalt. Wanneer je van je doorlopend krediet af wilt, kun je de openstaande lening altijd opheffen door een extra aflossing te doen, die je saldo weer op nul brengt.

Gevaren van het doorlopend krediet

Hoewel het doorlopend krediet een makkelijke oplossing lijkt voor een financieel krappe periode, liggen er wel gevaren op de loer bij het afsluiten van een doorlopend krediet. Omdat je op ieder moment probleemloos geld op kunt nemen van je krediet, zal je dit misschien vaker doen dan echt noodzakelijk is. Vergeet niet dat een krediet gewoon geld kost en dat in sommige situaties even sparen misschien verstandiger kan zijn.