De persoonlijke lening

We willen allemaal vooruit in het leven. Daarbij dromen we er vaak van om iets van de grond af op te bouwen. Toch is het vaak zo dat een extra steuntje in de rug wel heel veel kan helpen. Zo’n steuntje komt vaak in de vorm van extra financiën. Banken kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Zo kan je er een persoonlijke lening afsluiten. Dit is een lening waarmee je net die ene investering kan doen die jou vooruit kan gaan helpen in het leven. Die nieuwe elektrische auto waarmee je je zakelijke ambitie kan vervullen bijvoorbeeld.

De soorten persoonlijke leningen

Kredietverstrekkers maken vaak onderscheid in de verschillende soorten leningen die ze aanbieden. Dit geldt ook voor persoonlijke leningen. Ze noemen dit de producten. Wanneer je bij een bank een lening aanvraagt, dan kan je vaak aangeven waar je het geld voor gaat gebruiken. Afhankelijk van het doel kunnen dan aangepaste soorten leningen worden aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een auto of het doen van een verbouwing. Voor de ene is sneller aflossen wat belangrijker dan voor de andere. Een nieuwe auto is immers ook iets sneller af te schrijven. Daar wordt dan rekening mee gehouden.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Het aflossen

Het aflossen van een persoonlijke lening gaat zeer gemakkelijk. Het is namelijk zo dat je vanaf het moment dat je je lening afsluit precies weet waar je aan toe bent. Je weet wat je moet betalen, wanneer, hoe lang en tegen welke rente. Zo kan je het dus goed meenemen in je budgetplanning die je maandelijks, per kwartaal of jaarlijks maakt. Dit maakt het wel zo overzichtelijk. Dit is bijvoorbeeld handig in de vakantieperiode. Je weet dan van te voren precies hoeveel geld je hebt om een reis te maken zonder dat je aflossing in gevaar zal komen.

Sneller naar het einde

Een persoonlijke lening heeft een vaste einddatum. De tijd vanaf het moment van afsluiten tot het moment waarop je de laatste euro aflost noemt men de looptijd. In de tussenliggende periode betaal je maandelijks een vast bedrag. Dit is een deel aflossing en een deel rente. Vroeger kon je hier niet van afwijken. Tegenwoordig is het echter zo dat je sneller kun zorgen dat je van je leenschuld afkomt. Je kan namelijk meer aflossen op momenten dat je iets meer geld beschikbaar hebt. Zonder dat je daarbij een boete krijgt opgelegd. Zo kan je dus zorgen dat je je looptijd iets verkort door handig te handelen.

Meer lenen is vaak goedkoper

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je tot ver boven je mogelijkheden gaat lenen. Maar als het even zo uitkomt is het geen slecht idee om te overwegen meer te lenen dan je in eerste instantie nodig dacht te hebben. Vaak is het zo dat het rentepercentage zakt naar mate je meer leent. Ga je dus je badkamer verbouwen, denk er dan ook eens over na om je slaapkamer of je keuken direct ook mee te nemen. Door de verschillende verbouwingen in een keer te financieren kan je daardoor misschien wel flink besparen op de kosten die je voor het lenen zal maken.