Consumptief krediet

Bij een consumptief krediet leen je een geldbedrag met als doel een consumptieve besteding. Je wilt bijvoorbeeld een auto of een boot kopen of je hebt wat meer financiële ruimte nodig. Je kunt verschillende soorten leningen afsluiten welke onder het consumptief krediet vallen.

Wat is een consumptief krediet?

De definitie van een consumptief krediet is als volgt: ‘Een door een consument afgesloten lening voor de aanschaf van roerende goederen of diensten’. Onder roerende goederen wordt in dit geval bedoeld, het kopen van een auto, het betalen van een vakantie of een studie. Voor een consumptief krediet ga je naar een bank, je moet dus weten hoeveel kan ik lenen oftewel je moet de kredietsom vaststellen. Het is niet zo en zelfs niet aan te raden dat je het bedrag wat je maximaal kunt lenen ook daadwerkelijk moet gaan lenen. Leen alleen het bedrag wat je nodig hebt, dit bespaart je een hoop kosten.

Bij het vaststellen van de kredietsom krijg je te maken met 2 mogelijkheden. Er is een vaste en een variabele kredietsom. Bij de variabele kredietsom zal er ook een kredietlimiet worden vastgesteld, dit is het maximale bedrag wat je kunt lenen.

De rente over het consumptief krediet

Als je een consumptief krediet afsluit dan zal je daar een rente over gaan betalen. Het is dus verstandig om de rentetarieven van de verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Neem hier echt de tijd voor want er kan zomaar een verschil in het rentepercentage van enkele procenten tussen de kredietverstrekkers zitten.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Nominale en effectieve rente consumptief krediet

Als je een consumptief krediet gaat afsluiten dan zal je daar rente over moeten betalen. Let er bij de rente op dat je te maken krijgt met een nominale rente en een effectieve rente. De effectieve rente is altijd iets hoger dan de nominale rente. De reden dat de effectieve rente iets hoger is komt omdat er bij de berekening rekening wordt gehouden dat je de rente niet in een keer aan het eind van het jaar zal betalen, maar dat je deze per maand betaald. De nominale rente is dus eigenlijk een fictieve rente deze rente zou je betalen als je eens per jaar rente zou betalen en er geen maandelijkse transactiekosten zouden zijn.

Persoonlijke lening en doorlopend krediet

Er zijn twee soorten consumptief krediet het aflopende consumptief krediet en hierbij moet je denken aan de persoonlijke lening. De reden dat dit een aflopend consumptief krediet genoemd wordt is dat je met deze lening vooraf een looptijd afspreekt waarin de lening terug betaald dient te worden. Alles wat je hebt afgelost kan niet meer worden opgenomen. Bij een persoonlijke lening staat de looptijd en de rente vast.

En het tweede consumptief krediet is het doorlopende krediet. Bij het doorlopend krediet is het anders, met deze leenvorm spreek je met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. Dit is het maximum bedrag wat je mag lenen. Je bent verder vrij in hoeveel je leent (tot het kredietlimiet) en wanneer je dit weer terug betaald. Je kunt met het doorlopend krediet vervroegd aflossen. Als je de afgeloste bedragen weer wilt opnemen dan is dat ook geen probleem bij het doorlopend krediet. Er is bij deze leenvorm ook alleen een theoretische looptijd. Deze looptijd zou bestaan als de rente niet wijzigt en je geen bedragen meer opneemt en ook niets eerder aflost.

Consumptief krediet vergelijken

Als je besluit een consumptief krediet aan te vragen dan is het eerste wat je jezelf zou moeten afvragen hoeveel kan ik lenen? En welke leenvorm ga ik hiervoor gebruiken. Ga ik een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten. Daarna ga je de kredietverstrekkers welke deze leenvormen aanbieden met elkaar vergelijken. Het vergelijken doe je zowel op de rentetarieven als op de voorwaarden. Want ook al zijn de kosten van een lening een belangrijk punt, minstens zo belangrijk zijn de voorwaarden van de lening welke jij gaat afsluiten.

Bedenk dat geld lenen altijd geld kost.