Boeterente berekenen

Doordat tegenwoordig de rentetarieven over het lenen van geld behoorlijk is gedaald is het vaak interessant om jouw lening over te sluiten. Het oversluiten van je lening kan je veel voordeel opleveren. Je moet er wel rekening mee houden dat de bank waar je de lening hebt afgesloten jouw een boeterente in rekening kan brengen.

Wat is een boeterente?

Een boeterente is een boete welke jouw kredietverstrekker in rekening brengt als jij jouw lopende hypotheek wilt oversluiten naar een andere kredietverstrekker. Het kan zelfs zo zijn dat de hypotheekverstrekker jouw een boeterente in rekening brengt als jij jouw huis verkoopt.

Het klinkt vreemd je krijgt een boete omdat je besluit eerder jouw lening af te lossen! De kredietverstrekker waar jij je hypotheek hebt afgesloten verdiend geld aan jouw lening door rente in rekening te brengen. Bij het afsluiten van de lening is er berekend hoeveel rente jij zou betalen en dit bedrag lopen ze nu gedeeltelijk mis, vandaar dat de kredietverstrekker jouw een boeterente in rekening brengt.

Oversluiten hypotheek

Als we een hypotheek als voorbeeld nemen dan zul je zien dat het oversluiten hiervan jou veel geld kan besparen. Als je een hypotheek afsluit dan spreek je af hoelang de hypotheekrente vaststaat. De rente is bijvoorbeeld 5% voor een periode van 10 jaar. Na 4 jaar is de rente gedaald naar 4% dit is voor jouw een reden om over te stappen naar een andere kredietverstrekker. Je sluit daar een hypotheek af tegen een rente van 4% voor een periode van 10 jaar. Bij een hypotheek van €300.000,- levert die ene procent jouw €3000,- per jaar op (zonder belastingvoordeel).

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Boeterente

Ondanks dat het geld wat jij terug betaald weer aan een ander uitgeleend kan worden door de bank, zijn ze hier toch niet blij mee. Aan het geld wat ze weer gaan uitlenen kunnen ze niet de 5% rente maar 4% bereken. De kredietverstrekker zal dus 6 jaar lang 1% rente mislopen, dit is een bedrag van €18.000,-. Voor het mislopen van de rente wil de bank een vergoeding ontvangen en dit wordt boeterente genoemd.

Boetevrij aflossen

Je hoeft niet over het hele hypotheekbedrag boeterente te betalen. Als je de voorwaarden van je hypotheek erop naleest dan staat daar een percentage in vastgelegd dat zonder boete afgelost mag worden. Dit kan 10% zijn bij sommige banken is het zelfs meer. Als je uitgaat van 10 procent dan mag je in het voorbeeld welke wij gebruiken €30.000,- boetevrij aflossen. Als je meer wilt aflossen zal daar boeterente over berekend worden.

Boeterente hypotheek berekenen

Als je jouw hypotheek wilt oversluiten dan is het dus wel verstandig om de boeterente te berekenen. Als je namelijk meer boeterente moet betalen dan dat het je oplevert om je hypotheek te oversluiten dan is het logischerwijs niet verstandig.
Vanaf juli is het overigens voor de banken verboden om meer boeterente door te berekenen aan de klant dan de werkelijk geleden schade. De AFM is op het moment met een onderzoek bezig over de hoogte van de boeterente. De boeterente moet namelijk altijd duidelijk zijn voor de consument.

Online zijn veel tools te vinden waarmee je de boeterente kunt berekenen, je kunt op deze manier zien welk voordeel het jou oplevert als je de hypotheek wilt oversluiten.