Hypotheek afsluiten

Om een huis te kunnen kopen moeten de meeste mensen een hypotheek afsluiten.
Daarbij dient het onroerend goed, over het algemeen een woning, als onderpand. Een hypotheek is een lening met een langere looptijd. Vaak gaat het om 30 jaar.  Voor de geldverstrekker is de hypotheek een veilige manier van geld uitlenen, want een huis als onderpand is een vrij waardevast object. Wanneer de huiseigenaar de maandelijkse lasten niet meer kan betalen heeft de geldverstrekker, vaak een bank, het recht om beslag te  leggen op het onroerend goed en het zonodig te verkopen om het geleende geld terug te krijgen.

Sinds de overheid strengere eisen aan een lening stelt, moet de hypotheek in principe worden afgelost. Veel gebruikte vormen zijn de lineaire hypotheek, waarbij rente en aflossing worden betaald en de maandelijkse kosten tijdens de looptijd steeds lager worden, en de annuïteitenhypotheek. Ook hier worden rente en aflossing betaald, maar blijven de maandelijkse kosten gedurende de hele looptijd hetzelfde.

De hypotheekrente

Iedereen die een hypotheek heeft moet elke maand rente betalen aan de hypotheekverstrekker. De hoogte daarvan is dus belangrijk, want het zijn kosten die elke maand voor een langere tijd terugkomen. Wel iets om bij stil te staan, want het bepaalt voor een belangrijk deel je woonkosten. De verschillende aanbieders hanteren allemaal hun eigen rentetarieven, zodat het lonend kan zijn je breed te oriënteren. Wie geeft de laagste rente tegen de gunstigste tarieven? Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat de rente elke dag kan wijzigen. Heb je alles uitgezocht, wacht dan dus niet te lang met afsluiten, want dan kan het percentage alweer gewijzigd zijn. De hoogte van de hypotheekrente hangt ook af van de hypotheekvorm die je kiest, hoeveel je leent, dus de hoogte van de hypotheek en de rentevaste periode.

Een rentevaste periode

Van te voren spreek je met de hypotheekverstrekker af voor hoeveel jaar je de rente wilt vastleggen.  Daarbij zijn verschillende perioden mogelijk, van 5 tot zelfs wel 30 jaar. Niemand heeft een glazen bol, dus het blijft altijd gissen hoe de rente zich zal ontwikkelen. Zet je de rente voor kortere tijd vast, dan zal je gedurende die periode waarschijnlijk een lager bedrag aan rente betalen, maar het risico dat de rentekosten na afloop van die tijd stijgen is reëel. Over het algemeen is de rente iets hoger als je die voor een langere periode vastzet, maar het geeft je wel een langere zekerheid dat het rentepercentage dat je moet betalen hetzelfde blijft.

Hypotheekrenteaftrek

Iedereen die een nieuwe lineaire of annuïteitenhypotheek afsluit heeft recht op hypotheekrenteaftrek van de fiscus. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kan je het volledige rentebedrag dat je betaald hebt van het belastbaar inkomen in box 1 aftrekken. Dat levert je jaarlijks een behoorlijk groot belastingvoordeel op. En daarmee worden de maandlasten verlaagd, want de belastingdienst geeft je een deel van de betaalde rente weer terug. Je kunt de teruggave jaarlijks laten verrekenen, maar als je dat aangeeft kan het ook per maand.