Bestaande lening oversluiten

Wil je jouw bestaande lening oversluiten? Dat is bij iedere leenvorm mogelijk en zeker als je ergens anders een goedkopere lening kan afsluiten tegen een lage rente is het vaak rendabel om je huidige lening(en) te oversluiten. Als je meerdere leningen hebt lopen en je staat misschien ook nog rood bij je bank dan is het oversluiten van deze leningen naar één lening vaak een veel betere en goedkopere oplossing. Je kunt zo al snel veel geld besparen op je maandlasten.

Hoe een bestaande lening oversluiten?

Als je al een lening hebt afgesloten waarvan je weet dat deze niet tot de goedkoopste behoort dan kan het rendabel zijn om je bestaande lening te oversluiten. Om je lening te oversluiten zal je bij verschillende kredietverstrekkers een offerte op moeten vragen en deze goed met elkaar moeten vergelijken. De opgevraagde offertes zal je per email of per post ontvangen van de kredietverstrekker.

Als blijkt dat je ergens een goedkope lening kunt afsluiten met een lage rente dan moet je berekenen hoeveel je met deze lening maandelijks kunt besparen. Als blijkt dat je kunt besparen dan stuur je de getekende offerte retour naar de kredietverstrekker van jouw keuze. De nieuwe kredietverstrekker zal in de meeste gevallen jouw huidige lening aflossen en het bedrag wat eventueel overblijft op je rekening storten. Mocht het zo zijn dat de nieuwe kredietverstrekker de huidige lening niet voor je aflost dan zal je het gehele bedrag op je rekening gestort krijgen waarmee je de schuld bij je huidige kredietverstrekker kan aflossen.

Voordelen van het oversluiten van je lening(en)

  • Je bespaart geld omdat één lening goedkoper is dan meerdere kleine leningen.
  • De nieuwe kredietverstrekker regelt het oversluiten van de lening in de meeste gevallen.
  • Je kunt online zelf berekenen hoeveel je bespaart als je de huidige lening gaat oversluiten.
  • Bij het oversluiten van je leningen heb je veel meer overzicht op je financiële situatie.
  • Je betaald per maand minder rente dus je maandlasten zijn aanmerkelijk lager.

Kan je iedere lening oversluiten?

Ja, je kunt iedere lening oversluiten. Of je nu een doorlopend krediet of een persoonlijke lening hebt lopen, een openstaande schuld op je creditcard of roodstand bij je bank op je betaalrekening of een betaalachterstand bij een postorderbedrijf. Alles is te oversluiten naar een goedkopere lening.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Boetevrij jouw lening aflossen

Het doorlopend krediet, de openstaande schuld op je creditcard en roodstand bij je bank zijn allemaal boetevrij af te lossen. Bij een persoonlijke lening zal je in veel gevallen niet boetevrij kunnen aflossen, het kan zijn dat de kredietverstrekker hiervoor kosten in rekening brengt. Je kunt in de overeenkomst welke je hebt ontvangen van je kredietverstrekker nalezen of er kosten zijn verbonden aan het oversluiten van je persoonlijke lening.

Kosten oversluiten lening

Als de kredietverstrekker wel kosten in rekening brengt voor het oversluiten van je persoonlijke lening dan mag deze boete maximaal 1 procent van het af te lossen bedrag zijn. Bij een bedrag van 20.000 is de boete dus maximaal 200 euro. Je zult begrijpen dat je dit bedrag binnen de kortste keren terug verdiend als je de persoonlijke lening gaat oversluiten tegen een lagere rente.

Acceptatie van de lening

Als je jouw huidige lening wilt oversluiten dan zal je wel nog geaccepteerd moeten worden door de nieuwe kredietverstrekker. De nieuwe kredietverstrekker zal jouw inkomsten en lasten tegen het licht houden om te kijken of je in staat bent de lening af te lossen. Er zal ook worden gekeken naar je leefsituatie zoals je burgerlijke staat, of je kinderen hebt, je betalingsverleden en of je staat geregistreerd bij het BKR. Indien je geen extra bedrag wilt lenen dus als je alleen je huidige lening wilt oversluiten dan zal je in de meeste gevallen wel geaccepteerd worden.

Kleine leningen oversluiten

Als je meerdere kleine leningen hebt afgesloten dan loont het meestal om deze te oversluiten. Bij een kleine lening wordt vaak een hoge rente berekend. Als je meerdere kleine leningen gaat oversluiten naar één lening dan zal je dit in de meeste gevallen veel geld besparen. Buiten dat het je geld bespaart en je dus lagere maandlasten zult hebben is het ook veel overzichtelijker om één lening te hebben bij één kredietverstrekker. Het samenvoegen van meerdere kleine leningen is dus altijd goedkoper. Ook hier moet je wel eerst even kijken of er kosten verbonden zijn aan het oversluiten van de leningen, zoals we al schreven bij een persoonlijke lening kan het gebeuren dan je deze niet boetevrij kunt oversluiten.