Doorlopend krediet

Er zijn van die situaties in jouw leven die vragen om meer bestedingsruimte en een doorlopend krediet sluit daar mooi op aan. De term wordt vaak gebruikt in de wereld van leningen, maar niet iedereen weet precies wat het inhoudt. Een doorlopend krediet is een langlopende lening die je aflost in termijnen maar waarbij je het geld ook weer kan opnemen wanneer het nodig is. Een nieuwe wasmachine, een andere bank; soms zijn het van die zaken waarbij jouw wensen net wat groter zijn dan je inkomen. Een dergelijk krediet geeft jou op die momenten net de bestedingsruimte die je nodig hebt om te leven zoals jij dat graag wil. Dat extra stukje bestedingsruimte in je persoonlijke begroting valt onder de noemer doorlopende kredieten.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

Voor wie is het doorlopende krediet bedoeld

Het doorlopende krediet is eigenlijk voor iedereen bedoeld die graag een extra bedrag achter de hand heeft voor het geval dit noodzakelijk is. Een nieuwe koelkast of wasmachine koop je maar zelden gepland, dus het doorlopende krediet is voor veel mensen de vervanging van spaargeld. Het is een toestemming om rood te staan op een rekening waarbij je maandelijks een deel van de roodstand terugbetaalt. Het is een kredietvorm die bedoeld is voor iedereen tot 68 jaar. Dat is namelijk de leeftijd waarop de meeste mensen geen inkomen in de vorm van salaris meer op hun bankrekening krijgen. Een dergelijk krediet kan door iedereen die ouder dan 21 jaar is worden afgesloten mits je aan een aantal voorwaarden voldoet.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen

Wil jij het doorlopende krediet of elke willekeurige andere vorm van lening aanvragen, dan moet je voldoen aan de volgende eisen;

  • Je moet een inkomen hebben in de vorm van een salaris. Daarnaast moet je een contract hebben zodat je kan bewijzen dat je een vast maandelijks bedrag op je rekening krijgt gestort.
  • Je moet minimaal 21 jaar zijn. Je moet voor de wet meerderjarig zijn voordat je een dergelijk krediet kan afsluiten.
  • Je mag niet onder bewind staan. Sta je onder bewind, dan regelt een andere door de rechter aangewezen partij jouw geldzaken. Jij mag dan geen kredieten aanvragen. Zou je dat toch doen, dan wordt het door de bewindvoerder ongeldig verklaard.

Hoeveel mag je lenen

Een dergelijk krediet kan je met meerdere hoogtes afsluiten; de bedragen kunnen variƫren tussen 5000 en 75000 euro. Hoeveel je kan lenen is helemaal afhankelijk van jouw inkomen en vaste uitgaven, maar ook jouw persoonlijke wensen natuurlijk. Houd er rekening mee dat je een vaste rente betaalt over een krediet wat behoorlijk kan oplopen waardoor je naast aflossing jaarlijks een flink bedrag aan rente betaalt.

De kleine lettertjes

Ga je een krediet afsluiten, houd dan rekening met de BKR toets. Voor het verstrekken van een krediet vindt er een BKR toets plaats. Er wordt dan gekeken of jij wel voldoende verdient om een krediet te krijgen. Ook wordt er gekeken of je al een andere lening hebt. Vraag je nu een krediet aan en wil je later een hypotheek, dan kan jou gevraagd worden om je krediet eerst af te lossen.