10 tips voor het afsluiten van een lening

Als je van plan bent om een lening af te sluiten dan zul je vooraf even wat dingen op een rijtje moeten zetten. Waar moet je opletten bij het afsluiten van een lening? Wanneer kan je beter geen lening afsluiten? En waar moet je op letten als je een goedkope lening wilt afsluiten? Sluit je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af? Allemaal vragen welke belangrijk zijn als je verantwoord geld wilt lenen tegen een lage rente en met de juiste voorwaarden.

1) Maak een financieel overzicht

Voor je een lening gaat afsluiten doe je er verstandig aan om je inkomsten en uitgaven op papier te zetten. Zo heb je overzicht over jouw financiële situatie en kan je meteen de vraag hoeveel kan ik lenen gedeeltelijk beantwoorden. Als je eenmaal weet wat je iedere maand overhoudt dan kan je berekenen hoeveel je kunt lenen zonder maandelijks in de problemen te komen door roodstand bij je bank.

2) Als je spaargeld hebt ga dan niet lenen

Veel mensen hebben geld gespaard en sluiten ondanks dat toch een lening af. De reden die ze hiervoor opgeven is dat ze dan altijd nog geld achter de hand hebben. Op zich ook niet zo een vreemde gedachte alleen moet je wel beseffen dat de rente welke je betaald over een lening veel hoger is dan de rente welke je ontvangt over je spaargeld. Als je dus spaargeld hebt is het niet verstandig om een lening af te sluiten.

3) Kopen op afbetaling, doe het liever niet!

We zien ze dagelijks wel voorbij komen de reclames op TV, koop deze auto nu en betaal over 2 jaar. Het lijkt allemaal heel aantrekkelijk maar de kosten voor een dergelijke lening zijn dermate hoog dat het niet verstandig is om op deze manier een auto, TV of wat dan ook aan te schaffen.

4) Voorkom dat je rood staat

Het gebeurd veel mensen dikwijls, roodstand op de betaalrekening. Wat veel mensen niet weten is dat de rente welke je over deze roodstand betaald hoog is. Zonde van het geld, probeer het te voorkomen.

5) Leen niet meer dan dat je nodig hebt

Verstandig lenen begint door niet meer te lenen dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Het is allemaal wel aantrekkelijk om meer geld te lenen en dan even die vakantie te boeken of even lekker te gaan shoppen van dat extra bedrag maar over iedere geleende euro betaal je rente!

6) Laat de lening niet langer lopen dan de levensduur

Als je een product koopt en daar een lening voor afsluit, let er dan op dat de looptijd van de lening niet langer is dan de levensduur van het aangekochte product. Het is erg vervelend als je nog aan het betalen bent om je persoonlijke lening af te lossen voor de auto waar je al lang niet meer in rijdt.

7) Sluit alleen een lening af waar je helemaal achter staat

Lees ook de kleine lettertjes en sluit geen lening af waar je bij voorbaat al je twijfels over hebt.

AanbiederRente
Kredietspotter4.4%Aanvragen
Leningmakelaar4.4%Aanvragen

8) Vergelijk de kredietverstrekkers en de leningen

Bij het afsluiten van een lening zal je ongetwijfeld online op zoek gaan naar een kredietverstrekker waar je een persoonlijke lening kunt afsluiten. Als je al weet dat je deze leenvorm wilt gebruiken dan zal je dus de persoonlijke leningen moeten vergelijken. Je vergelijkt de leningen zowel op de voorwaarden als op de rente. De grootste kostenpost van een lening is de rente je zult dus de rente van de persoonlijke leningen moeten vergelijken. Het vergelijken doe je online en als je eenmaal enkele kredietverstrekkers hebt gevonden welke een gunstige lening aan kunnen bieden dan vraag je een offerte op.

9) Leen geen geld bij familie of vrienden

Geld lenen bij familie of vrienden kan een goedkope manier zijn om aan geld te komen. Maar het gaat vaak fout bij het terug betalen van een dergelijke lening. Dit kan leiden tot irritaties en komt de vriendschap of familieband niet ten goede.

10) Controleer de vergunning bij de AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht over de kredietverstrekkers. Je weet dus als de kredietverstrekker waar jij je lening bij wilt afsluiten is aangesloten bij het AFM dat je te maken hebt met een betrouwbare aanbieder.

We hopen dat je deze tips voor het afsluiten van een lening kunt gebruiken en bedenk wel dat geld lenen altijd geld kost.